latinica  ћирилица
16/11/2017 |  11:05 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Наредне године за студентске стипендије више од два милиона КМ (ВИДЕО)

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је данас да је у буџету за 2018. годину планирано више од два милиона КМ за стипендије студената у Српској и студената из Републике Српске у иностранству.
Дане Малешевић - Фото: СРНА
Дане МалешевићФото: СРНА

Малешевић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је планирано 1.970.000 КМ за студенте у Српској, којима ће бити додијељено 1.000 стипендија и 191.000 КМ за 70 стипендија за студенте из Републике Српске у иностранству.

- Студенти који студирају у Републици Српској добијаће 200 КМ на мјесечном нивоу, а они који студирају у иностранству за први циклус 2.000 КМ, други 2.500 КМ, а трећи циклус студија 3.000 КМ - прецизирао је Малешевић.

Он је навео да је Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило четири конкурса за додјелу стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса студија у Српској и један конкурс за додјелу стипендија студентима студија у иностранству.

- У категорији успјешних студената првог, другог и трећег циклуса студија биће додијељено 730 стипендија, у категорији осталих студената првог циклуса 236, студентима са инвалидитетом првог, другог и трећег циклуса студија који остварују додатак за помоћ и његу другог лица 15, док ће студентима првог циклуса студија са пребивалиштем у изразито неразвијеним општинама Српске бити додијељено 19 стипендија - рекао је Малешевић.

Он је истакао да ће конкурси бити отворени 30 дана, односно до 18. децембра.

Малешевић је рекао да је Министарство за ову годину исплатило седам стипендија за студенте који студирају у Српској, док је осма спремна за исплату, а све ће бити исплаћене до краја буџетске године.

Помоћник министра за високо образовање Радмила Пејић појаснила је да студенти првог, другог и трећег циклуса студија који студирају у иностранству на студијским програмима који се не изводе у Српској, требају имати положене испите из претходних година студија са просјечном оцјеном девет.

Она је навела да најнижа просјечна оцјена коју студенти треба да остваре да би конкурисали у категорији успјешних студената је 8,5, док је најнижа просјечна оцјена коју студенти са пребивалиштем у изразито неразвијеним општинама треба да остваре осам.

- У категорији осталих студената првог циклуса студија најнижа просјечна оцјена коју студенти треба да остваре је 7,50 - додала је Пејићева.

Она је нагласила да право на стипендију могу остварити и студенти првог циклуса студија који студирају у Федерацији БиХ на студијским програмима који се не изводе на високошколским установама у Републици Српској.

- Услов за студенте са инвалидитетом првог, другог и трећег циклуса студија у Републици који остварују право на додатак за помоћ и његу другог лица је да нису обновили уписану годину студија - рекла је Пејићева.

Она је нагласила да право да конкуришу имају и бруцоши који су током средњошколског образовања освојили једно од прва три мјеста на међународним олимпијадама на којима ученици из Републике Српске имају право учешћа на конкурсу.

Конкурси су доступни на порталу Владе Републике Српске на страници Министарства просвјете и културе.

Извор: СРНА