latinica  ћирилица
16/11/2017 |  10:59 | Аутор: РТРС

Вучић: Посјета чланова Предсједништва БиХ неће бити отказана

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да неће отказати посјету чланова Предсједништва БиХ Београду, али да ће одговорно бити анализиране изјаве бошњачког члана Предсједништва Бакира Изетбеговића, који је изнио лични став према самопроглашеном Косову и другим питањима која се односе на Србију, те ће у складу са тим бити постављена политика Београда.
Александар Вучић - Фото: СРНА
Александар ВучићФото: СРНА

Вучић је рекао да ће Изетбеговићеве изјаве бити анализиране одговорно јер се ријечи рат, сукоби и признавање некаквих територија не потежу тек тако, али да неће отказати посјету Предсједништва Београду као што је Сарајево отказало посјету бившег предсједника Србије Томислава Николића "због пет пута мање ствари".

Он је нагласио да је Изетбеговић у интервјуу за "Дојча Веле" изнио лични став према самопроглашеном Косову и другим питањима која се односе на Србију, тако да ће и то бити узето у обзир и у складу са тим и постављена политика Београда.

"Наше реаговање биће то да ћемо све анализирати и узети у обзир шта су нечије жеље и надања, и у складу са тим, као одговорна земља, заузети став. То што неки говоре да је на основу лажне вести - па, боље да је остало онако, него оно што смо могли да чујемо, боље да је рекао `да` - него `надам се да`, зато што је то `да` могло да буде плод објективних околности ко зна каквих, али `надам се да` показује лични однос према томе", рекао је Вучић новинарима у Аранђеловцу.

Он је потврдио да ће на данашњој сједници Савјета за националну безбједност теме бити и ситуација у региону са посебним освртом на БиХ, разговори у вези са Косметом, као и питање организације и реорганизације безбједносних снага.

Када је ријеч о ЕУ интеграцијама, Вучић је истакао да ЕУ неће дозволити да Србија постане пуноправна чланица Уније без правно обавезујућег документа на крају процеса нормализације односа са Приштином.

Он је навео да мора да буде извршена нормализација стања, "како они то кажу", те додао да, како год да се то тумачи, то је оно што ЕУ очекује.

"Није то признање, нико то не говори на тај начин. Говоре између редова, али не на тај начин, али ово је оно што ја могу да вам кажем", рекао је Вучић.

Он је истакао да је задовољан јучерашњим састанцима у Бриселу, гдје данас борави и премијер Србије Ана Брнабић, и додао да су такви састанци важни, јер Београду предстоји велики проблем и "неће моћи без драстичних промјена у односу, нашем и свеукупном односу према Косову и Метохији да постане чланица ЕУ".

Извор: СРНА