latinica  ћирилица
16/11/2017 |  08:40 ⇒ 09:10 | Аутор: РТРС

Русија корак даље од Олимпијских игара

Савјет оснивача Свјетске антидопинг агенције (ВАДА) одбио је да призна Руској антидопинг агенцији (РУСАДА) њен статус јер не ради у складу са међународним кодексом.
Русија-допинг - Фото: Screenshot
Русија-допингФото: Screenshot

На сједници Савјета која је одржана у Селу донесена је одлука која може да доведе до суспензије руске репрезентације са Зимских олимпијских игара 2018. године у јужнокорејском Пјонгчангу. Очекује се да ће то питање ријешити Извршни комитет МОК-а почетком децембра.

Разлог за одлуку је био тај да руска страна није испунила два критеријума: јавно признавање закључака независне комисије ВАДА на челу са Ричардом Маклареном да је у држави на нивоу Министарства спорта постојао допинг систем и давање приступа узорцима из Московске антидопинг лабораторије ради наставка истраге.

Министар спорта Русије Павел Колобков саопштио је да је Русија признала важност информација из извјештаја Макларена, али да документ садржи доста неистина.

- РУСАДА не може сада да преда узорке ВАДА јер је у току истрага Истражног комитета Русије. Чим она буде завршена, сви потребни узорци и сви подаци биће предати одговарајућим организацијама. РУСАДА треба да настави са радом. Као министар спорта гарантујем да ће агенција бити независна и да ће радити у складу са међународним стандардима - навео је министар.

ВАДА је у новембру 2015. године оптужила Русију за бројна кршења антидопинг правила, што је прекинуло рад Московске антидопинг лабораторије, и донијела је одлуку да је РУСАДА неусклађена са кодексом ВАДА. Обнављање рада РУСАДА (Руске антидопинг агенције) размотриће Савјет оснивача ВАДА 16. новембра.

Извор: Спутњик