latinica  ћирилица
16/11/2017 |  07:32 ⇒ 14:16 | Аутор: РТРС

Почела сједница Савјета за националну безбједност Србије (ФОТО)

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да ће теме сједнице бити ситуација у региону са посебним освртом на БиХ, разговори у вези са КиМ, као и питање организације и реорганизације безбједносних снага.
Почела сједница Савјета за националну безбједност (Фото:  RAS Srbija) -
Почела сједница Савјета за националну безбједност (Фото: RAS Srbija)

Сједници која се одржава у здању на Андрићевом венцу, осим Вучића између осталих присуствују и секретар тог Савјета Небојша Стефановић, директор БИА Братислав Гашић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, министарка правде Нела Кубуровић, начелник генералштаба Војске Србије генерал Љибиша Диковић, министар одбране Александар Вулин.

"Мир и стабилност цијелог региона доведени су у питање оваквим понашањем Изетбеговића. Неприхватљиво је говорити о другој земљи у контексту отцепљења њене територије и надати се да ће се то десити", рекао је Вулин за РТС.

Он је поручио да грађани Србије могу да буду сигурни да ће надлежне службе сачувати стабилност и мир у земљи. Вулин сматра да је забрињавајуће то што су се међу медијима и политичарима у Србији нашли они који су рекли да Изетбеговићева изјава није ништа страшно, истичући да је велика разлика када се такве изјаве дају у БиХ и у неким другим земљама.

"У Турској не живи милион Срба као у БиХ. БиХ нам је блиска, Србија је гарант мира и постојања БиХ, а БиХ није гарант никаквог мира и стабилности и очувања Србије. Изетбеговић нема право да говори о деловима српске теориторије, било да је реч о Космету или о Рашкој области коју он назива Санџаком, а узима себи право на то", рекао је Вулин.

Коментаришући рат као опцију коју је Изетбеговић поменуо као средство одбране територијалног интегритета БиХ, ако се Република Српска одлучи за референдум, Вулин је упитао од кога се он брани.

"Од кога се брани? Од својих грађана? Плашити сопствени народ говори да Изетбеговићу није стало до БиХ. Ако претите ратом трећини територије, да ли вам је стало до тих људи?", упитао је Вулин.

Извор: Блиц, СРНА