latinica  ћирилица
08/11/2017 |  18:30 ⇒ 18:44 | Аутор: РТРС

Иванић: Проблеми Срба у Мостару морају бити ријешени

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да ће од предсједника Републике Српске Милорада Додика и свих српских званичника тражити да почну сваки дан говорити о проблемима Срба у Мостару и да траже рјешење за њих.
Иванић у Мостару са представницима Срба - Фото: СРНА
Иванић у Мостару са представницима СрбаФото: СРНА

- Ја ћу утицати на то да се сви из Републике заинтересујемо за проблеме Срба у Мостару јер то су наши људи и нема смисла да годинама не могу доћи до најносновнијих ствари - рекао је Иванић након састанка са представницима Координације српских организација у Мостару.

Он је навео да је у Мостару у протеклих годину дана био више пута, али да се, нажалост, ништа не мијења.

- Срби још нису конститутивни у четири кантона у Федерацији БиХ. На томе се тестира и европејство, принципијелност и шта год хоћете. То је због воље двије политичке партије. Страшно је што се о томе ћути. Ни ја, ни предсједник Републике Српске Милорад Додик, нити било ко од српских представника немамо право да преко тога прелазимо. Наша је обавеза да о томе говоримо сваког дана. Запрепашћује тишина из међународних институција - нагласио је Иванић.

Он је напоменуо да је недопустиво то што Срби немају никаквог утицаја на буџет града Мостара јер га потписују само Хрват и Бошњак.

- У Координацији су ми рекли да су у буџету од 50 милиона инвестиције за српска села и пројекте износили 50.000 КМ. То је страшно. Таквог негативног односа нема нигдје. Ко то може одбранити, којим ријечима? - пита Иванић.

Он је рекао да се Републици Српској веома често приговара да је у амдинистрацији мало Бошњака и Хрвата, а оно што је чуо овдје иде у прилог томе да је у Републици Српској малтене рај.

- Добио сам нову енергију да се борим за права ових људи и хоћу. Бићу овдје чешће док барем једно од ових питања не буде ријешено - нагласио је Иванић.

Он је најавио да ће међу првим корацима које ће учинити бити захтјев колегама из ФБиХ да омогуће и трећи потпис за буџет града Мостара.

- Тражићу да Додик и ја заједно захтијевамо да буде ријешено питање конститутивности. Тражићу да у Мостару Срби имају једну изборну листу уколико буде измјена Изборног закона - рекао је Иванић.

Он је напоменуо да СДА и ХДЗ-а за своје политичке битке често користе и српски народ у Мостару.

Предсједник Координације српских организација у Мостару Душан Голо истакао је да је Иванић исказао велику заинтересованост за проблеме Срба у Мостару и навео да је разговарано о конститутивности, измјенама Изборног закона, као и томе да представницима српског народа није омогућено да учествују у изради буџета града Мостара.

- Буџет се усваја у Парламенту Федерације БиХ, а потписују га градоначелник Љубо Бешлић и начелник финансија који је Бошњак, тако да Срби немају никаквог утицаја - рекао је Голо.

Он је напоменуо да је већ дужи период блокирана обнова 37 српских кућа у Мостару које треба да буду обнављане из Регионалног стамбеног фонда, а да је блокада настала у Министарству за људска права и избјегле БиХ.

Извор: СРНА