latinica  ћирилица
08/11/2017 |  12:59 | Аутор: РТРС

Свједоци: Злостављани у муџахединском логору и тјерани да приме ислам

У наставку суђења бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, свједоци Тужилаштва БиХ Драго Гајић и Боро Главић потврдили су да су били злостављани у муџахединском логору и тјерани да приме ислам .
Сакиб Махмуљин - Фото: РТРС
Сакиб МахмуљинФото: РТРС

Свједоци, који су данас саслушани путем видео линка успостављеним са Окружним судом Бањалука, говорили су о тортурама које су, са осталим припадницима Војске Републике Српске, доживјели након пада Возуће у септембру 1995. године.

Гајић, који је био припадник Друге крајишке бригаде ВРС, рекао је да се након снажног напада муслиманске војске и муџахедина, њих 41 успјело извући са линије у Возући, те да су се цијелу ноћ крили у шуми у којој су "свуда, као мрави" били муџахедини.

Овај свједок је рекао да су се њих десеторица одвојили од групе, те да је по њиховом изласку на пут Завидовићи - Тузла наишао камион са муџахединима, којима су се морали предати.

"Легли смо на асфалт, жицом су нам везали руке, изули нам чизме и пјешке одвели до неког кампа гдје су нас почели тући. Неки официр им је рекао да нас не туку, онда су нам дали да једемо, након чега су нас опет везали и тукли", нагласио је Гајић.

Он је додао да су их, након извјесног времена, поново убацили у камион у којем су, док су лежали, ходали по њима. Након пола сата вожње, казао је да су их довезли у муџахедински камп "са 100 бијелих шатора".

"Ту је била и нека кућа гдје су нас затворили у једну малу собицу. Одатле су нас појединачно изводили на други спрат на испитивање током којег су нас право тукли. Морали смо сјести на под испружених ногу, а мене је један муџахедин штилом од лопате тукао по табанима, а по леђима палицом од чега је пуцала кожа, и по цјеваницама, гдје највише боли. Губио сам свијест, а од удараца сам био и модар и крвав", свједочио је Гајић.

Он је потврдио да је, осим њихове, било још собица из којих су се чули јауци Срба, за које није знао одакле су и гдје су заробљени јер нису имали никакав контакт са њима.

Заробљени српски војници извођени су и на радове током којих су их, такође, ударали кундацима и шутали ногама свуда по тијелу. Свједок је рекао да су њему, једном приликом, избили четири зуба.

Током заробљеништва, Гајић каже да су их муџахедини тјерали да приме ислам пријетећи да ће их, у супротном, убити. На то је, каже, једино пристао Миле Гојић којег су одмах издвојили.

"У том кампу смо били затворени око мјесец дана. Алија /Изетбеговић/ је наредио да нас пребаце у КП Зеница, након чега је по нас дошла војна полиција. До аутобуса су нас спровели муџахедини који су нас тјерали да пијемо воду у којој је била нафта", рекао је Гајић.

И у Зеници су, каже, били испитивани, а пред долазак чланова Међународног комитета Црвеног крста /МКЦК/ морали су чистити просторије у којим су били, а наређено им је да не смију говорити ништа лоше о боравку у тој установи.

Гајић је казао да су их тада пописали и казали им да ће сви бити пуштени, али да не знају када.

Свједочење Боре Главића подударило се са свједочењем Драге Гајића, са којим је исти дан био заробљен.

Он је додао да су их по довођењу у камп тукла и дјеца која су имала 10, 12 година, а да је њега сајлом ударао Исмет Кунић. Казао је да је већ на самом улазу у просторију за испитивање добио ударац чизмом у стомак, док је уочи испитивања, које је вршио "млад, плав момак", добио ударац жељезном шипком по леђима.

И овај свједок је пребачен у Зеницу, гдје је дијелио судбину са осталим заробљеним српским борцима.

Суђење ће бити настављено 15. новембра.

Извор: СРНА