latinica  ћирилица
24/10/2017 |  19:35 ⇒ 21:53 | Аутор: РТРС

Алармантни подаци о загађености ваздуха у БиХ! (ВИДЕО)

На Дан Уједињених нација, алармантни подаци за БиХ. Загађеност ваздуха већа је 4,5 пута од дозвољених параметара. Због тога, од посљедица разних обољења, годишње у БиХ, на сваких 100.000 људи, пријевремено умре 230, процјене су Свјетске здравствене организације. Како унаприједити квалитет ваздуха- била је тема УН-ове конференције у Сарајеву.
Магла - Фото: РТРС
МаглаФото: РТРС

Јесте драстично редукована у односу на индустријски бум из друге половине прошлог вијека. Но, преостала али и технолошки заостала, тешка индустрија ради пуном паром! Штетне гасове углавном, без адекватних пречистача, испушта у ваздух. И мада је аерозагађење глобални проблем цијеле југоисточне и Источне Европе, БиХ ипак за нијансу, неславно предњачи.

Висок степен загађености ваздуха узрочник је болести, које попримају размјере епидемије са смртним исходом.

- Загађеност утиче на појаву кардиоваскуларних болести, можданог удара, респираторних болести. Процијењено је да годишње у БиХ умре око 3.600 људи због изложености загађеном ваздуху - каже Елизабет Пауновић, шеф Канцеларије СЗО за Европу.

Хватање у коштац с проблемом аерозагађења, опстаје у замци сиромаштва. Ипак у Српској, већа индустријска постројења чине позитивне помаке. Рафинерија Брод у процесу је замјене мазута гасом. Термоелектрана Угљевик почела је са пројектом одсумпоравања.

- Након завршетка тог пројекта квалитет ваздуха биће неупоредвио бољи - каже Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

И зенички Акселор Митал, ускоро ће најављују надлежни, потписати споразум вриједан пет милиона евра, за унапређење тамошњих постројења и смањење емисије штетних честица. Ови ријетки свијетли примјери унаприједиће животну средину, али недовољно. Надлежни не искључују ни могућност оштријих новчаних санкција за загађиваче. 

- Можемо рећи да су казнене одредбе доста ниске и да их је лакше платити него инвестирати у пречишћаче - каже Едита Ђапо, министарка за екологију и туризам у Влади Федерације БиХ.

Сезин Синаноглу, резидентни представник Развојног програма УН, каже да нема јединственог рјешења и да су потребна рјешења са вишеструким учинком.

Потребно је и значајније повећати свијест и грађана и загађивача о штетности по живот људи, флоре и фауне. И драстично смањити емисију штетних материја - сумпордиоксида и лебдећих честица за више од 90 процената, азотних оксида за 60 одсто, у готово истом проценту чврста замијенити фосилним горивима, из употребе одстранити све старе аутомобиле, драстично смањити дувански дим... Дакле, озбиљно прионути на посао, а не поигравати се попут сарајевских пар-непар представа за јавност.