latinica  ћирилица
24/10/2017 |  18:02 ⇒ 25/10/2017 | 08:50 | Аутор: РТРС

Борачка удружења траже посебну сједницу и јединствен став (ВИДЕО)

Након ослобађајуће пресуде Насеру Орићу, Републици Српској неоходан је консензус свих политичких представника, у вези са одржавањем посебне сједнице Народне скупштине о раду Суда и Тужилаштва БиХ. На ово су, десет дана након састанка са предсједником Републике Милорадом Додиком, подсјетили представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата. Захтјеве су упутили и Високом судском и тужилачком савјету БиХ.
Састанак Удружења проистеклих и одбрамбено отаџбинског рата - Фото: РТРС
Састанак Удружења проистеклих и одбрамбено отаџбинског ратаФото: РТРС

Рок за консензус политичких представника у Српској у вези са одржавањем посебне сједнице Народне скупштине, на којој би се расправљало о раду Суда и Тужилаштва БиХ и о референдуму о овим правосудним институцијама истекао је. Без њега, тврде представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата нема ни заштите жртава и бораца Републике Српске. Не смије се, сагласни су, дозволити да реакција на ослобађајућу пресуду Насеру Орићу изостане. Због тога су своје захтјеве упутили и на адресу Виског судског и тужилачког савјета.

- Тражимо од ВСТС-а да разријеши ратне судије и тужиоце, те да се понове поступци против свих лица којима су те судије и тужиоци били укључени у предмете - рекла је Божица Живковић Рајилић, предсједница Удружења жена жртава рата.

Душко Вукотић, предсједник Удружења Ветерани Републике Српске, сматра да је потребан јасан став највише законодавне институције.

- Морамо имати јасне ставове законодавне власти, односно свих наших народних представника и знати шта ће се предузети по питању заштите бораца и жртава одбрамбено-отаџбинског рата - каже Вукотић.

Представници организација и удружења проистеклих из протеклог рата дали су и подршку републичким органима у истрази поводом пријаве која се односи на притиске на свједоке током истражног поступка и у току суђења Насеру Орићу.

- Наглашавам да сви носиови власти имају обавезу да се укључе у ово, јер имамо обавезу према жртвама које су звјерски побијене, према породицама, а и према онима који су остали живи - каже Драган Врховац, предсједник Предсједништва Савез ратних војних инвалида.

Најновија превирања у парламенту Српске, сматрају, не би смјела да утичу на коначан одговор. Политички представници, како би заштитили жртве и њихове породице истичу, морају бити јединтвени.

- Ми нисмо ни позиција ни опозиција, већ невладине организације проистекле из протеклог рата које настоје да представе оно што се заиста десило у трагичном сукобу од 1991. до 1995. године - рекао је Бранислав Дукић, предсједник Савеза логораша.

Један од приједлога представника организација и удружења бораца, жртава протеклог рата и њихових породица јесте и да посланици из Српске у Парламенту БиХ покрену иницијативу за измјену Закона о Суду и Тужилаштву БиХ који би рад тих институција праведније регулисао.