latinica  ћирилица
24/10/2017 |  17:58 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Ствараоци Српске забринути због стања у Народној скупштини

Предсједник Асоцијације ствараоци Републике Српске Момчило Крајишник рекао је Срни поводом обиљежавања 26 година од прве сједнице Скупштине српског народа БиХ да су посланици тог сазива веома забринути због тренутне ситуације у Народној скупштини Републике Српске, али да су вољни да помогну да се та криза превазиђе.
Момчило Крајишник (Фото: Elvis Barukcic) -
Момчило Крајишник (Фото: Elvis Barukcic)

"Тих 26 година је дуг период, и када га посматрамо са ове дистанце, ми се заваравамо као да је то било јуче а, уствари, у том периоду десило се много догађаја који су на крају били пресудни за Републику Српску и Народну скупштину Српске", навео је Крајишник.

Он је истакао да је прије 26 година направљен велики подухват јер је на данашњи дан формирана Скупштина српског народа БиХ која је основала све институције Републике Српске, као модерне државе.

На тај начин, каже Крајишник, Српска је и у рату словила за државу која има све прерогативе државног субјекта и коме нико не може приговорити да је нешто рађено мимо прописа и мимо права.

Он је нагласио да су данас на Палама евоциране успомене на то вријеме и да су тадашњи посланици показали незадовољство стањем у којем се тренутно налази Народна скупштина Републике Српске.

"Стање у којем се налази Република веома је лоше. Нема више подјеле на партизане и четнике, већ на људе који су за нешто и оне који су против нечега. То није добро, зато што су се ти неспоразуми и разлике претворили у личне анимозитете, а није добро ако се људи у политици међусобно мрзе", упозорио је Крајишник, који је био и први предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Он сматра да је излаз из тренутног турбулентног стања у парламенту Српске могућ само на један начин - да предсједник Народне скуштине Републике Српске Недељко Чубриловић позове све посланике да заједно нађу рјешење.

"У неко друго вријеме и избори би били пут ка рјешењу ових проблема, али сада је касно јер су општи избори у БиХ релативно близу, за годину дана, и надам се да ће ти избори коначно ријешити ситуацију у којој се сада налазимо", додао је Крајишник.

На данашњи дан 1991. године у Сарајеву је проглашена Скупштина српског народа БиХ, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ.

Прва сједница Скупштине српског народа БиХ одржана је уз присуство 77 српских посланика из СДС-а, СПО-а и реформиста.

Извор: СРНА