latinica  ћирилица
24/10/2017 |  16:23 ⇒ 25/10/2017 | 08:41 | Аутор: РТРС

Посланици првог сазива НСРС позвали на јединство (ВИДЕО)

Двадесетшест година од прве сједнице Скупштине српског народа у БиХ обиљежила је на Палама и Асоцијација стваралаца Републике Српске. Народни посланици из првог сазива скупштине позвали су власт и опозицију у Српској на јединство и међусобне разговоре као једини пут за рјешавање проблема. Истичу да их боли оно што у посљедње вријеме виде на сједницима Народне скупштине.
Асоцијација стваралаца РС на Палама - Фото: РТРС
Асоцијација стваралаца РС на ПаламаФото: РТРС

Конституисање Скупштине српског народа у БиХ у јесен 1991. године био је изнуђен потез како би се сачувао српски народ с лијеве обале Дрине. Учесници те историјске сједнице с поносом истичу да су тада ударени темељи Републике Српске. Од 77 српских посланика првог сазива, 26 није међу живима. 

- Поносан сам на нашу Републику и дјело које смо направили. Не радујем се што нам се сада вратила неслога по којој смо познати, као и по инату. А када се удруже неслога и инат као резултат данас имамо модерне четнике и партизане - каже Момчило Крајишник, први предсједник Скупштине српског народа у БиХ октобар 1991. године.

Прва Скупштина српског народа у БиХ, на којој су се посланици изјаснили о останку у Југославији као одговор на сепаратистичке тежње муслимана и Хрвата, потом донијели одлуку о плебисциту показала је зрелост и јединство свих српских посланика, нешто чега данас мањка у Народној скупштини Републике Српске, истичу посланици првог сазива.

- Тај дан смо се одвојили и формирали Скупштину српског народа, јер више нисмо могли да подносимо прегласавање. Тада је постојало јединство, јер није било пара, а сада нема јединства јер су паре између - каже Драгољуб Мићић, посланик првог сазива Скупштине српског народа у БиХ.

У Асоцијацији стваралаца Републике Српске, која окупља и посланике првог сазива Скупштине српског народа у БиХ, забринути су због недавних догађаја у Народној скупштини. Поручују да, ако су они почетком `90-их могли да измире четничке и партизанске синове, зашто то данас не ураде српски политичари у интересу српског народа.