latinica  ћирилица
24/10/2017 |  12:54 | Аутор: РТРС

"Част отаџбине": ВСТС да реагује поводом ратне прошлости судија и тужилаца

Удружење "Част отаџбине" из Београда затражило је од Врховног судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ да се изјасни о информацији Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица о ратној прошлости судија и тужилаца који су дискриминисали Србе у рату БиХ.
Част отаџбине (Фото: castotadzbine.rs) -
Част отаџбине (Фото: castotadzbine.rs)

Затражено је и да ВСТС предузме све законом прописане кораке и да их разријеши дужности, али да буду поновљени поступци у свим предметима у којима су били укључени.

"Ако то не учините, сматраћемо вас /ВСТС БиХ/ саучесницима у поновном убиству и понижењу наших мученика и бораца, а побринућемо се да о вашим именима буде упозната српска јавност", саопштило је Удружење "Част отаџбине" и позвало све носиоце јавних функиција у Републици Српској да јавно подрже ове закључке.

Из ове организације питају да ли било ко познаје неког војног тужиоца Војске Републике Српске који ради у Тужилаштву БиХ, док су ту присутни сви тужиоци и судије такозване Армије БиХ, без обзира што су процесуирали и пресуђивали невјероватне ствари на штету Срба.

"Да ли постоји икаква разлика између дјеловања АИД-а /бошњачка ратна обавјештајна служба/ и садашње Сипе /Агенција за истраге и заштиту БиХ/ или између ратног Суда и Тужилаштва у Сарајеву, Зеници, Мостару, Тузли и Горажду и садашњег Суда и Тужилаштва БиХ?", питају из ове асоцијације.

Из Удружења "Част отаџбине" подсјећају да су током ратног периода предмет њиховог интересовања били искључиво Срби, односно они су могли бити суђени и пресуђивани, а Бошњаци нису одговарали за најтежа кривична дијела, нити их је неко процесуирао.

У саопштењу напомињу да поједине Србе нису ни судили већ су селективно убијали и бацали по сметљиштима или јамама, а да то и данас никога не интересује.

"Зашто избјегавамо да кажемо истину? Прича о Суду и Тужилаштву не може се започети без утврђивања чињеница у којима су потврђује континуитет рада Војног Суда и Тужилаштва такозване Армије БиХ и ратног Министарства унутрашњих послова до данашњег дана", наводи се у саопштењу Удружења "Част отаџбине".

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица поднио је 13. октобра информацију о ратној прошлости судија и тужилаца, који су под јурисдикцијом ВСТС БиХ.

Извор: СРНА