latinica  ћирилица
24/10/2017 |  11:55 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Глухаковић: Разговори о темама које ће донијети користи Српској (ВИДЕО)

Републички министар трговине и туризма Предраг Глухаковић изјавио је данас да ће на Међународном конгресу словенских земаља "Бањалука 2017" бити отворено неколико важних тема које могу донијети одређене користи за Републику Српску и Бањалуку, која је домаћин скупа.
Предраг Глухаковић - Фото: СРНА
Предраг ГлухаковићФото: СРНА

Он је новинарима пред отварање конференције, која се одржава на тему "Туризам и његова улога у повезивању и развоју словенских земаља", рекао да ће се на овом скупу највише говорити о здравственом и вјерском туризму.

Глухаковић је навео да ће прво бити одржана усмена презентација туристичких капацитета из тих области туризма, а учесници конференције обићи ће одређене туристичке дестинације, као што су бање "Слатина" и "Врућица", те манастир Липље.

Он је изразио и наду да ће билатералним разговорима доћи до продубљивања сарадње између учесника овог конгреса.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је у новим приоритетима града постављена и туристичка понуда и да је у том контексту рађена анализа бренда, односно анализа тржишта, која је показала да је за Бањалуку превасходно интересантно регионално тржиште.

Он је додао и да је рађена анализа компаративних предности интересантне садашњим и потенцијалним туристима, која показује да је Бањалука, прије свега, позната по адреналинском туризму, затим по историјским и културним знаменитостима.

Радојичић је рекао да се након љетње, ради на промоцији зимске сезоне у граду.

"Постоји потреба за новим хотелским капацитетима у Бањалуци и тражимо партнере за хотеле више категорије са конгресним дворанама, што би подстакло и конгресни туризам, за који постоји потенцијал, али не постоје довољни капацитети", навео је Радојичић.

Градоначелник Марибора Андреј Фиштравец рекао је да је са Глухаковићем договорен заједнички ски-пас на Јахорини и Похорју, а са Радојичићем да се ради на размјени искустава у вези са кандидатуром Бањалуке за европску пријестоницу културе, што је Марибор био 2012. године.

Осим домаћина, на когресу учествују и представници регија и градова из Србије, Словеније, Русије и Бугарске.

Међународни конгрес словенских земаља "Бањалука 2017" трајаће до 26. октобра, а одржава се у организацији Министарства трговине и туризма и Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Српске.

Извор: СРНА