latinica  ћирилица
24/10/2017 |  11:14 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Рјешавање политичке кризе у Брчком (ВИДЕО)

Политичка криза још траје у Дистрикту Брчко, настала прошле седмице смјеном Исмета Дедеића са мјеста савјетника градоначелника за привреду.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Ипак, одређеним договорима рјешење се назире, каже градоначелник Синиша Милић, који очекује да ће наредна сједница Владе бити у пуном саставу.

Због нефункционисања извршне власти трпи заједница, тврде у опозицији. Криза је, кажу, настала због непостојања принципа према којима би се заједница развијала. За њих је ово још једна од бројних криза због ''недефинисаних односа странака које чине већину".

- Наш став годинама је да ова као и претходна власт, ради се практично о истој власти, није формирана на бази никаквих политичких принципа и договора, него на бази искључиво личних интереса појединаца и група, и управо се то сада показује, каже Синиша Голић, посланик у Скупштини дистрикта.

Проблеми треба да буду на вријеме рјешавани, каже предсједник Скупштине Есед Кадрић, којег су током бојкота сједница Владе подржали сви бошњачки посланици и чланови владе. Кадрић каже да су сви спорови, па и овај, настали градоначелниковом једностраном смјеном савјетника.

- Овдје смо сви једнаки, морамо бити партнери и мора се око сваке ствари договарати, само тако ова заједница може напријед и може функционисати, истиче Есед Кадрић, предсједник Скупштине Дистрикта.

Договора је било, каже градоначелник Синиша Милић! Један од њих је, да се сутра на сједници Владе појаве и Бошњаци. Живот у заједници, каже Милић, не смије да стане и додаје да, ипак, нема повјерења у Исмета Дедеића и од његове смјене не одустаје.

- То значи да Градоначелник ће и даље инсистирати на томе да када су у питању савјетничке позиције, оне буду позиције на којима ће бити људи који су од повјерења, поручује Синиша Милић,  градоначелник Дистрикта.

О кризи власти са руководством Скупштине у Брчком ће, како је најављено, разговарати и Гунар Вигемарк, шеф Делегације ЕУ у БиХ.