latinica  ћирилица
23/10/2017 |  20:48 | Аутор: РТРС

Мекејн: Не кажем да је Трамп избјегавао војску, већ да је систем био лош

Републикански сенатор Џон Мекејн одбио је данас да окарактерише америчког предсједника Доналда Трампа као особу која је избјегавала служење војске, иако је поново упутио критике на медицинска одлагања због којих Трамп није служио држави у вијетнамском рату.

- Не сматрам га толико особом која избјегава војску колико осјећам да је систем био толико лош да су одређени Американци могли да избјегну своју обавезу да служе држави - рекао је Мекејн за Еј-Би-Си.

Како преноси АП, на Мекејна који је бивши пилот америчке морнарице и ратни затвореник, извршен је притисак због коментара које је изнио у интервјуу за телевизију Си-Спан, а који је емитован у недјељу.

Он се тада, како се наводи, жалио да је војска "регрутовала оне са најмањим приходима у Америци, а они са највишим приходима су нашли доктора који би рекао да болују од окоштавања костију".

Како агенција наводи, управо у једном од пет случајева Трампових одлагања одласка у војску, био је љекарски налаз који тврди да је боловао од окоштавања у стопалу.

У Трамповој предсједничкој кампањи, наводи се, тај проблем је окарактерисан као привремен.

Мекејн је провео пет година као ратни затвореник након што је његов авион оборен у сјеверном Вијетнаму 1967.

У току прошлогодишње кампање за предсједника, Трамп је истакао да Мекејн за њега није ратни херој, јер му се "допадају људи који нису били заробљени".

АП наводи да је Мекејн тим интервјуом изазвао сумњу да је мислио на Трампа када је говорио.

Када је један од водитеља рекао да људи мисле да је говорио о Трампу јер је он тражио медицинско одлагање, Мекејн га је прекинуо да би додао "више од једног пута, да".

Упитан да прокоментарише какав однос има са америчким предсједником, он је једноставно одговорио "скоро никакав".

Бијела кућа је одбила да прокоментарише Мекејнове изјаве које је изнио на Си-Спан-у, наводи агенција.

Извор: Танјуг