latinica  ћирилица
23/10/2017 |  18:54 ⇒ 24/10/2017 | 08:20 | Аутор: РТРС

Хоће ли бити већине за законе који стигну из Савјета министара? (ВИДЕО)

Посланици и делагати бх. Парламента сутра ће на посебној заједничкој сједници тражити од Савјета министара одговоре на 25 питања.
Нефункционисање власти на БиХ нивоу - Фото: РТРС
Нефункционисање власти на БиХ нивоуФото: РТРС

Међутим, одговор на оно о функционисању, односно нефункционисању парламентарне већине, изгледа, сви већ знају.

Осипање већине настављено је и изласком Ђорђа Крчмара из СДС-а.

Некад постоји, некад не – али константне парламентарне већине на бх. нивоу, свима је већ јасно, нема.

- Тешко је и очекивати, посматрајући како ствари иду, да ће је и бити. Али ће она сигурно бити на неким питањима, на неким нажалост не, каже Бариша Чолак, Дом народа ПС БиХ ХДЗ.

Промјенљивост већине не рачуна се више од сједнице до сједнице, већ од тачке до тачке дневног реда, а све чешће су и калукулације да ли је, од укупно 42, ријеч о једном или два гласа преваге.

- Формално посматрано, када саберете политичке странке које партиципирају у власти постоји парламентарна већина од 22 заступника, наводи Шефик Џаферовић из СДА.

Формално је једно, суштински друго – показује то и примјер СББ-а који се, иако у власти, често понаша као опозиција. А и сматрају да је питање већине за оне чији се капацитет осипа.

- СДА је ушла у парламентарну већину са 10 посланика. Дефинитивно су изгубили три. Формирана је нова странка Независни блок, а на два се не могу ослонити кад је гласање у питању. Ево сада се иста ствар дешава са СДС-ом, они су у парламентарну већину ушли с једним капацитетом, сад имају други, нагласио је СББ-ов Дамир Арнаут.

- Тачно је да је Ђорђо Крчмар напустио СДС, односно Савез за промјене.  Како ће дјеловати- то питајте њега. А што се тиче саме парламентарне већине, она ће бити зависно од тога шта ће бити предмет расправе у Парламентарној скупштини, наводи СДС-ов Борислав Бојић.

Крчмар, који наставља дјеловање као независни посланик, истиче да је познато како већ неколико мјесеци у Представничком дому већине нема.

- Гласање је од сједнице до сједнице,, изгласавају се одлуке, закони и тако даље, везано за интересе странака и фактички неке стабилне већине нема, каже Крчмар.

Да парламентарне већине дефинитвно нема истичу у опозиционом СНСД-у. Додају да је Денис Звиздић рекордер који је у кратком времену успио да изгуби и коалициони капацитет и парламентарну већину, да нема подршке за сет реформских закона и да би требало да призна пораз пропале коалиције на бх .нивоу.

- Савјет министара нема већину у Представничком дому, нити у Дому народа и из тог разлога би било потпуно политички коректно, рекао бих и морално, да Звиздић понуди свој мандат Предсједништву, односно да Представнички дом разријеши предсједавајућег Савјета министара и његов кабинет. Једино у чему је успјешан јесте у чињеници да добро врши улогу маскоте пропале власти на нивоу заједничких институција, каже Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Кошарац понавља да СНСД није заинтересован да врши власт на нивоу заједничких институција, али исто тако не жели никоме да толерише доношење штетних одлука по Републику Српску.