latinica  ћирилица
23/10/2017 |  18:16 ⇒ 24/10/2017 | 08:23 | Аутор: РТРС

Гашановић: Приче о продаји земљишта неистините, спремни на блокаду путева!(ВИДЕО)

Начелник Источног Старог Града Бојо Гашановић, тврди да је становништво спремно на блокаде саобраћајница, па чак и враћање статуса САО Романије, као одговор на, како је рекао, неистине предсједника Републике Српске и локалног СНСД-а у вези с продајом земље.
Источни Стари Град - Фото: РТРС
Источни Стари ГрадФото: РТРС

Док Гашановић поново најављује тужбе против РТРС-а због објелодањивања информација о продаји стотина и стотина дунума општинске земље, из РУГИП-а је стигла потврда да ће преиспитати све активности и процедуре продаје земље на подручју општине од 2011. године.

Потписи подршке 500 грађана одговор су Боје Гашановића на, како каже, неаргументоване нападе због продаје општинске земље.

Оптужује локални СНСД да су дезинформисали предсједника Српске током недавне посјете, због чега најављује тужбе.

- Комисија која је скупљала потписе дошла је до разних сазнања. Народ предлаже да се иде крајње репресивно - од блокада саобраћајница, људи предлажу да се врати статус САО Романије, каже Гашановић.

Гашановићу је из СНСД-а стигао експресан одговор. Милорада Додика али и директора РУГИП-а и главног правобраниоца РС упознали су са континуираном продајом општинске земље уз ентитетску границу које неријетко завршава у власништву арапских инвеститора.

Тврде да већина потписника писма подршке Гашановићу не живе у Источни Стари Град.

 - Када су у питању потписи, већина људи који су су потписали не живе на подручју општине ИСГ, имају само пребивалиште и учествују само у инжињерингу СДС-а. Легална власт у ИСГ биће онда када се пониште пријаве о пребивалишту ових лица и када власт буду бирали стварни становници, каже Дубравка Драгаш, шеф Клуба одборника СНСД-а у СО Источни Стари Град.

Бојо Гашановић поново се обрушио на РТРС јер смо мјештанима Доње Хреше омогућили да кажу да су против одвођења воде из њиховог села на Борије  гдје су хектари земље већ продати непознатим инвеститорима из Сарајева.

Тврди да су потписи на петицији фаслификовани.

Мјештани Доње Хреше му одговорају да Гашановић не зна ко му живи у општини.

- Од 43 потписа на тој петицији  30 људи не живи на овој териротији. Штавише, они људи који су давали изјаве живе на Палама и не долазе овдје, додаје Гашановић.

- Од рођења живим на Хреши и никада нисам нигдје селио. Лична карта ми је ту и може се провјерити у полицији. Један дио људи који су потписали не живи овдје али сви имају земљу и долазе. Ја остајем при својим захтјевима и животом ћу то бранити, истиче  Радивоје Каришик, мјештанин Доње Хреше.

Да предсједник Српске ипак није био дезинформисан и да је, по свему судећи, било злоупотребе у продаје општинске земље потврђује најава формирања Радне групе у Управи за геодетске и имовинско-правне послове: "Радна група утврдиће све евентуалне злоупотребе у вези са стицањем и прометовањем непокрентости. Њен задатак је да до краја ове седмице сачини извјештај у којем ће детаљно навести све промјене уписа и начина права својине на непокретности општине ИСГ почев од 2011. године."

Тврдњу Боје Гашановића да је Влада РС блокирала средства од 1.600.000 марака , које је Савјет министара БиХ уплатио на име реконструкције регионалног пута Враца - Брус на Требевићу, демантују из Министарства саобраћаја и веза.

Појашњавају да средства која су за тај пројекат одобрена из ГСМ лиценци још нису дозначена Влади.