latinica  ћирилица
23/10/2017 |  10:34 ⇒ 22:41 | Аутор: РТРС

Пројекција филма "Лица Лафоре" на Медицинском факултету у Бањалуци

Филм "Лица Лафоре", аутора Дениса Бојића, рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, који екранизује борбу за проналазак лијека за једну од најтежих дјечијих болести на свијету, вечерас у 18 часова биће приказан на Медицинском факултету у Бањалуци.
Филм "Лица лафоре" - Фото: РТРС
Филм "Лица лафоре"Фото: РТРС

Биће ово прилика да бањалучки студенти медицине, али и њихови предаваци упознају борбу породице Гајић али и сазнају више о глобалном доприносу Републике Српске и БиХ у борби против епилепсије. Након што је филм приказан на свјетском конгресу неуролога у Барселони, стигле су бројне понуде за приказивање филма.

Режисер филма Денис Бојић каже да је ова пројекција једна у низу догађаја који очекују филм Лица Лафоре.

Осим пројекције на бањалучком Медицинском факултету, у плану су и пројекције на медицинским факултетима у Републици Српској и Федерацији БиХ. Филм ће у сарадњи са Међународним удружењем студената медицине Хрватске –бити приказан и на медицинским факултетима у Загребу, Ријеци, Сплити у Осијеку. Изузетно важну пројекцију очекујемо у Америци. Једна од највећих свјетских фармацеутских комапнија Ionis Pharmaceutical организоваће велику пројекцију филма Лица Лафоре у Сан Диегу ради подизања свијести у борби против ријетких болести. Потом нас у децембру очекује важна пројекција филма и у Европском парламенту у Стразбуру. Наравно ту су и филмски фестивали, у наредном периоду филм ће бити приказан на фестивалима у Републици Српској, Грчој, Америци и Русији."

Филм прати причу породице Гајић, која годинама води битку за живот своје дјеце против једне од најокрутнијих ријетких дјечијих болести. Овој породици Лафорина болест одузела је кћерку Татјану, док друга кћерка Милана још води битку за живот.

Лијек за Лафорину болест, према ријечима водећих свјетских научника, требало би да буде ефикасан код ширег спектра неуролошких обољења. То значи да би милиони људи широм свијета у будућности могли имати корист иницирану борбом против Лафорине болести.