latinica  ћирилица
22/10/2017 |  16:05 ⇒ 21:54 | Аутор: РТРС

Костајницу окупирали купци из Хрватске: Преко границе по храну, гориво и цигарете (ВИДЕО)

Млијеко, шећер, брашно, цигарете и гориво – неки су од производа по које у Српску свакодневно долазе многобројни купци из Хрватске. Главни разлог су, како истичу, ниже цијене, али и погодности као што је поврат ПДВ-а на купљену робу.
Гранични прелаз у Костајници - Фото: РТРС
Гранични прелаз у КостајнициФото: РТРС

Паркиралишта тржних центара у Костајници ових дана су пуна аутомобила с хрватским регистарским ознакама. То и не чуди, јер становници Хрватске свакодневно прелазе границу да би овдје куповали. На тај начин уштедјеће и до 30 одсто, што је свакако примамљива варијанта за очување кућног буџета.

Александар Пашић, портпарол општине Костајница каже да према подацима којима располажу, сваки данИз Хрватске у Костајницу пређе између три и три и по хиљаде људи.

Међутим, у Костајници није само јефтина храна, цигарете или гориво. Оно што хрватске купце привлачи у Српску су и доста јефтиније и услуге, као на примјер – сервисирање аутомобила.

У аутомеханичарској радионици Александра Зеца, ових дана тражи се термин више. Замјена гума, али и редовна замјена уља – Хрвати све то раде у Костајници.

У овој општини тренутно раде два тржна центра, а још неки су најавили отварање пословница. У Градској управи истичу да је корист вишеструка јер би са хрватским купцима у Костајницу могла стићи и нова радна мјеста.