latinica  ћирилица
22/10/2017 |  08:18 ⇒ 13:05 | Аутор: РТРС

Сва бирачка мјеста на Космету јутрос отворена на вријеме

На локалним изборима на Косову и Метохији јутрос су на вријеме отворена бирачка мјеста, осим једног у Сувом Долу које је отворено са закашњењем због проблема са бирачким списком, јавио је дописник Срне.
Приштина - гласање - Фото: СРНА
Приштина - гласањеФото: СРНА

На локалним изборима на Косову и Метохији до 11.00 часова гласало је 182.040 бирача или 10,05 одсто, подаци су Централне изборне комисије.

Према подацима ОЕБС-а, на сјеверу Косова до 11.00 часова гласало је 14,89 одсто бирача.

У Лепосавићу је излазност била 18,54 одсто, у сјеверној Митровици 14,29 одсто, у Звечану 13 одсто и у Зубином Потоку 10,76 одсто.

Портпарол ОЕБС-а Сенад Шабовић рекао је Срни да подаци ОЕБС-а нису званични подаци, јер је то у надлежности Централне изборне комисије.

Према његовим ријечима, ОЕБС технички помаже одржавање избора само на сјеверу Косова и за сада нема неправилности и нерегуларности.

Завршни пресјек излазности, ОЕБС ће саопштити по затварању бирачких мјеста.

Бројање гласова биће обављено на свим бирачким мјестима по уобичајеној процедури, а након тога транспорт, који организују бирачки одбори и општинске изборне комисије.

У Централној изборној комисији /ЦИК/ речено је Срни да јутрос није било пропуста који би могли утицати на регуларност избор.

Из ЦИК-а напомињу да ће о свим дешавањима током изборног дана благовремено обавјештавати јавност.

Бирачка мјеста јутрос су отворена у 7.00 часова, а гласање ће трајати до 19.00 часова.

Право гласа на овим локалним изборима има 1.890.952 бирача који ће своје право моћи да остваре на 2.505 бирачких мјеста.

Бирачи на Косову и Метохији данас ће бирати градоначелнике и одборнике у 38 општина, укључујући и десет општина са већинским српским становништвом.

За градоначелнике су кандидована 204 лица, а за одборнике 6.887.

Према наводима ЦИК-а, потврђено је учешће за 91 политички субјект, једну коалиција, 35 политичких странака, 30 грађанских иницијатива и 25 независних кандидата.

Косовски Срби на изборе ће изаћи са 18 листа и наступиће у 21 општини, односно у 10 општина у којој чине већину становништва и у 11 општина у којој чине мањину.

У свих десет општина са већинским српским становништвом Српска листа, коју подржава званични Београд, има кандидате за градоначелнике и одборнике.

Изборе, треће од самопроглашене независности 2008. године, посматраће око 32.000 домаћих и страних посматрача.

Државно тужилаштво саопштило је раније да су предузете све мјере да се одмах реагује на евентуалне проблеме у изборном процесу.

Током изборног процеса у општинама ће дежурати 46 тужилаца.

Косовска полиција сачинила је конкретан план дјеловања да би се био обезбијеђен несметани ток изборног процеса, док ће посебну пажњу посветити безбједносној ситуацији на сјеверу, гдје ће током дана бити ангажовано око 450 припадника косовске полиције, укључујући и специјалну јединицу РОСУ.

Извор: СРНА