latinica  ћирилица
21/10/2017 |  15:31 | Аутор: РТРС

Приказан дугометражни документарни филм о логору Сајмиште

Директор Музеја жртава геноцида Вељко Ђурић Мишина изјавио је приликом пројекције дугометражног документарног филма о нацистичком логору Старо сајмиште да је тешко утврдити тачан број људи који су прошли кроз овај логор, али да се поуздано зна да их није мање од 32.000.
Београд - Приказан дводјелни дугометражни документарни филм о нацистичком логору "Сајмиште" - Фото: СРНА
Београд - Приказан дводјелни дугометражни документарни филм о нацистичком логору "Сајмиште"Фото: СРНА

Мишина, који је и аутор филма, рекао је да је у Сајмиште доведено око 8.000 Срба са Козаре, који су ту или страдали или завршили у Јасеновцу или су одведени у Норвешку и Њемачку на присилни рад.

Он је подсјетио на то да се често пренебјегава чињеница да се логор Сајмиште налазио на територији НДХ код Земуна, а не у Београду, те напоменуо да је била намјера и да се "у таласу ревизије историје, која се форсира из Загреба, а има подршку у појединим круговима у Београду", овим филмом подсјети да Србија није имала никакве везе са тим логорима.

Дводјелни дугометражни документарни филм о нацистичком логору Старо сајмиште у продукцији Музеја жртава геноцида из Београда приказан је данас у Дому Војске Србије у Београду. Тиме је обиљежено 75 година од затварања Јеврејског логора Сајмиште и почетка рада прихватног логора за Србе.

Филм, чији први дио носи назив "Јуденлагер Семлин" /"Јеврејски логор Земун"/, а други "Анхалтелагер Семлин" /"Прихватни логор Земун"/ траје око један и по час.

У филму је кориштен материјал различитих архива, музеја и институција, као и оригинални филмски материјал. Режију потписује Драган Ћирјанић.

Мишина је истакао да је намјера да филм до краја године буде приказан у Јерусалиму, о чему су у току разговори са сарадницима и пријатељима из Израела, а биће понуђен и Радио-телевизији Републике Српске и Радио-телевизији Србије.

Филм је други у низу из продукције Музеја жртава геноцида, у оквиру које је већ снимљен "Пакао Независне Државе", а емитовали су га Радио-телевизија Србије и Радио-телевизије Републике Српске.

Музеј жртава геноцида до сљедеће године намјерава да сними и документарни филм који се бави страдањем српског народа у Првом свјетском рату.

Старо сајмиште основано је у децембру 1941. године као Јеврејски логор и до 1942. године кроз њега је прошло око 7.000 Јевреја из Краљевине Југославије од којих је већина стрељана на Бањици, а остали су страдали у логорима или на другим стратиштима.

Од оснивања Прихватног логора за Србе у љето 1942. до љета 1944. године кроз логор Сајмиште прошло је и најмање 25.000 Срба.

Извор: СРНА