latinica  ћирилица
18/10/2017 |  14:51 | Аутор: РТРС

Кошарац: Опозиција смијешна и немоћна

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Коашарац сматра да је опозиција у Републици Српској смијешна и немоћна и да покушава да направи проблем у институцијама Српске.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је оцијенио да је једино што СДС добро ради то што "врло успјешно спроводи пробосанску политику и политичке програме странака које долазе из Сарајева с циљем да се дестабилизују институције Републике Српске".

- С правом кажемо да је то "савез за имплементацију Бакирових политика". Када направимо анализу долазимо до тога да оно што мисли Бакир Изетбеговић и СДА о институцијама Републике Српске данас исто мисле СДС и друге структуре око њега - рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Он сматра да је њихов задатак да пренесу кризу из Сарајева у Бањалуку и на тај начин помогну својим међународним донаторима и свима који покушавају да направе хаос у Републици Српској да то имплементирају.

- Они су извођачи радова дијела међународне заједнице. У посљедње вријеме је видљиво да је јако присутан тај интервенционизам донатора и људи који их тренирају. Употреба пиштаљки је модел који је већ виђен - рекао је Кошарац.

Према његовом мишљењу, овакво понашање СДС-а, НДП-а и ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске представља бјежање од одговорности.

- Очигледано да, због свог великог загрљаја са дијелом међународне заједнице и СДА, они нису били на сједници Народне скупштине Републике Српске када се одлучивало о Резолуцији о војној неутралности из веома прецизних разлога - сматра Кошарац.

Он каже да је и СНСД могао да примјењује сличне сценарије у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, подсјетивши да је СНСД 18 мјесеци покушавао да на дневни ред стави тачку о смјени Шефика Џаферовића.

- И ми смо могли сваки пут да станемо иза стола за којим сједе чланови Колегијума Представничког дома и правимо проблем. У парламентарној демократији основна ствар је да већина одлучује. У Републици Српској постоји већина која је донијела одлуку, али овдје није ријеч о облицима парламентарне демократије, него о потреби да они направе хаос у институцијама Српске, вјерно чувајући елементе пробосанске политике - рекао је Кошарац.

Коментаришући оспоравања која долазе из Федерације БиХ поводом усвајања скупштинске Резолуције о војној неутралности Републике Српске, Кошарац је рекао да институције Српске у потпуности раде у складу са Уставом, законом и другим нормативним актима.

Кошарац истиче да је ова резолуција израз политичке воље о одређеном питању и потпуно легитиман став институција Српске, првенствено Народне скупштине.

- Инстититуције Републике Српске употпуности су искористиле свој уставни и законски капацитет. Очито је да постоји друга врста размишљања у другом дијелу БиХ - нагласио је Кошарац.

Коментаришући најаве да би поводом усвајања Резолуције могла да буде упућена апелација Усдтавном суду БиХ, Кошарац је упозорио да је забрињавајуће да Уставни суд БиХ у посљедње вријеме доноси политичке одлуке, да су странци и даље доминантни у том суду у партнерству са судијама из једног од конститутивних народа.

- И даље остаје отворено питање да Уставни суд БиХ преузима улогу некадашњег високог представника у БиХ који је покушавао да намеће нека рјешења која нису производ политичких ставова у институцијама БиХ - навео је Кошарац.

Извор: СРНА