latinica  ћирилица
17/10/2017 |  16:03 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

БОРС тражи рјешење за 3.500 незапослених демобилисаних бораца ВРС (ВИДЕО)

Предсједништво Борачке организације Републике Српске тражи од надлежних институција Републике Српске да приоритетно ријеши питање око 3.500 незапослених демобилисаних бораца Војске Републике Српске који су навршили 65 година живота, а имају мање од 15 година радног стажа.
Предсједништво БОРС-а - Фото: РТРС
Предсједништво БОРС-аФото: РТРС

"Ове демобилисане борце треба увести у пензијски систем Републике Српске или да се на неки други начин ријеши њихово питање", рекао је новинарима у Бањалуци предсједник Предсједништва БОРС-а Душко Милетић.

Он је навео да Предсједништво БОРС-а тражи да се до краја године ријеши статусно питање БОРС-а, у смислу издвојеног статуса у односу на друге организације проистекле из протеклог рата у Српској.

"Уколико БОРС не добије издвојени статус, примијенићемо ранији закључак Скупштине БОРС-а о формирању сабора српских бораца, који подразумијева организовање протеста борачке популације у Републици Српској", напоменуо је Милетић.

Он је навео да је Предсједништво БОРС-а закључило да се сачини цјеловита информација о постхумним одликовањима погинулих бораца и да се предочи предсједнику Републике Српске.

"Очигледно је да предсједник Републике Српске нема праву информацију како је дошло до дуплих приједлога за постхумна одликовања погинулих бораца Војске Републике Српске", рекао је Милетић.

Према његовим ријечима, Предсједништво БОРС-а је усвојило закључак којим се тражи од Народне скупштине Српске да испоштује своје закључке из априла 2015. године о измјенама Закона о кривичним санкцијама и да се обави разговор са српским представницима у органима БиХ јер се за иста кривична дијела другачије осуђују Срби, у односу на лица из друга два народа у БиХ.

Милетић је рекао да је БОРС у склопу реализације Програма "Борци за мале борце" додијелила 11.000 КМ за 22 дјеце из цијеле Републике Српске, уз помоћ Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске и из средстава БОРС-а.

Извор: РТРС/Срна