latinica  ћирилица
17/10/2017 |  14:48 | Аутор: РТРС

Настављено суђење Годињаку за злочине над Србима

На суђењу Едхему Годињаку, Медарису Шарићу и Мирку Бунози за злочине над српским заробљеницима и цивилима у Трнову, вјештак судске медицине Жељко Каран рекао је да је узрок смрти Ненада Васића пројектил који му је испаљен у главу.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Каран је данас у Суду БиХ навео да је 2009. године вршио форензичку обраду посмртних остатака Маре и Ненада Васића који су пронађени на локалитету Дејчића код Трнова, гдје су били закопани у плитком гробу. Вјештак је рекао да је већи дио скелета Маре Васић остао очуван, али су поједине кости изломљене или недостају.

Према његовим ријечима, кости главе Ненада Васића имале су више ломова, због чега је донио закључак да му је пројектил испаљен у потиљак. Додао је да је на скелету пронађено и оштећење надлактице настало испаљивањем више пројектила.

На рочишту су прочитане изјаве три свједока који су у међувремену преминули. Неђо Тешановић је тада говорио о сазнањима која има о убиству чланова своје породице у селу Ледићи код Трнова. Како је напоменуо, од особе бошњачке националности је сазнао гдје су закопана тијела Тешановића, Васића и Кењића.

Едхему Годињаку, Медарису Шарићу и Мирку Бунози суди се за злочине над заробљеницима и цивилима на подручју Трнова. На терет им је стављено учешће у злочиначком подухвату с циљем убијања и затварања Срба у селима на том подручју. Према оптужници, Годињак је био начелник Станице јавне безбједности Трново, Шарић командант Штаба Територијалне одбране, а Буноза командант јединица Хрватских обрамбених снага.

Суђење ће бити настављено 31. октобра.

Извор: СРНА