latinica  ћирилица
17/10/2017 |  14:32 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Грајф: Исти образац холокауста у Јасеновцу и Аушвицу

Између злочина усташа у Јасеновцу и злочина које су починили Нијемци у логору Аушвиц током Другог свјетског рата постоје сличности у обрасцу, изјавио је професор Гидеон Грајф, главни историчар израелског института "Шем олам", који се бави документовањем Холокауста.
Јасеновац (Фото:Јавно власништво) -
Јасеновац (Фото:Јавно власништво)

Грајф је рекао да се сличности огледају у систему окрутности, садизма и бруталности и да је о томе говорио у предавању студентима историје на Филозофском факултету у Бањалуци.

"Направио сам поређење између злочиначког система Нијемаца у Аушвицу и злочина које су починили Хрвати усташе у Јасеновцу и осталим логорима у овом региону. Заиста постоје сличности", рекао је Грајф.

Он је додао да су студенти били веома укључени у дискусију и да су постављали питања, те да је веома задовољан што је имао прилику да одржи ово предавање.

Коментаришући посјету Центру за истраживање ратних злочина у Бањалуци, професор је рекао да је веома импресиониран покушајем да се историја истражи и да се едукују млади о ономе што још није познато. Грајф је рекао да је на њега велики утисак оставило то што се "улажу валики напори да се објаве стварне чињенице и да се бори за праву историју умјесто искривљене коју, нажалост, шире друге стране".

"Мислим на власти Хрватске и остале који не желе да знамо истину, супротно Влади Републике Српске, која улаже много напора да се сазна за праву историју и да информише младе људе, студенте, да знају историју много боље. То је важан труд на којем могу само да честитам", рекао је Грајф.

На питање о томе колико израелски народ зна о Јасеновцу, Грајф је рекао да се о том логору, усташким злочинима, Доњој Градини и осталим логорима у овом региону зна веома мало. Грајф ће током дана посјетити логор Доња Градина.

Извор: СРНА