latinica  ћирилица
16/10/2017 |  21:52 ⇒ 17/10/2017 | 07:50 | Аутор: РТРС

Приједорчани свих генерација одали пошту Далибору Поповићу

У приједорској Галерији `96 вечерас је одржана комеморација поводом преране смрти музичара, сликара и пјевача групе Тату Далибора Поповића Микше.
Далибор Поповић Микша - Фото: РТРС
Далибор Поповић МикшаФото: РТРС

Простор Галерије био је претијесан да прими Приједорчане свих генерација који су жељели да се упишу у књигу жалости и да погледају његове слике, које су биле изложене за ову прилику.

"Ваш Микша је, као миљеник муза лијепих умјетности, вјероватно један од оних наших суграђана по којима Приједор и слови за град умјетника", наводи се у телеграму саучешћа градоначелника Миленка Ђаковића који је прочитан на комеморацији.

Писмо свом прерано преминулом другу, који су писали његови пријатељи и чланови групе чији је био члан, прочитао је директор приједорског позоришта Зоран Барош.

"Не желимо један такав испуњен живот претворити у једну ноћ и један такав истински рокенрол претворити у уштогљени опроштај већ ћемо и даље увијек изнова започињати причу коју смо, свако на свој начин, са тобом имали", наводи се у опроштајном писму Микшиних другова.

Небојша Гачић, оснивач групе Тату" рекао је новинарима да је за њега била привилегија имати Микшу за најбољег пријатеља.

- Док смо живи, остатак нас у групи гледаћемо да та музика живи јер иза нас је огроман број концерата у 20 година постојања и то са јако великим успјехом. Никад нисмо били поражени, већ увијек најбољи - рекао је Гачић.

Комеморацији је присуствовала Маја Татић која је изразила жаљење што је овако тужним поводом у Приједору.

- Микша је иза себе оставио заиста импозантна умјетничка дјела и остаје жаљење што се тако један млад живот угасио јер је могао још много тога да уради - рекла је Маја Татић, музичка уредница Радио-телевизије Републике Српске.

Она је изразила жаљење и што Микша није дочекао спот и промоцију новог албума групе Тату под називом "У небоглед", који је рађен у музичком продукцији РТРС-а.

Директор Галерије`96 Тихомир Илијашевић истакао је да је прије петнаестак дана био са Микшом у Београду гдје су договарали детаље у вези са његовом изложбом која је требало да буде одржана 29. децембра.

- Изложба ће бити организована како смо се и договорили, јер су остале његове слике и његова музика да га се сјећамо" - рекао је Илијашевић.

Далибор Поповић Микша, музичар, сликар и пјевач групе Тату преминуо је у петак, 13. октобра у Београду од посљедица срчаног удара.

Микша је рођен у Загребу 1980. године. Почетком деведесетих, са породицом се преселио у Приједор. Као тинејџер, са својим другарима из насеља 1995. године оснива бенд Тату, а већ 1997. године освајају главну награду на Зајечарској гитаријади и постају идоли града, идоли генерација.

Каријеру је наставио и као сликар. Академију ликовних умјетности завршио је у Бањалуци у класи професора Радомира Кнежевића. Посљедњих неколико година живио је и радио у Београду. Иза себе је оставио родитеље, сестру, супругу и четворогодишњу кћерку.

Сахрана Далибора Поповић Микше биће сутра у 13.00 часова на Градском гробљу Пашинац.

Извор: СРНА