latinica  ћирилица
16/10/2017 |  17:19 | Аутор: РТРС

Говедарица: Неопходне корјените промјене у Суду и Тужилаштву БиХ

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица рекао је данас у Бањалуци током разговора са амбасадором Велике Британије у БиХ Едвардом Фергусоном да су неопходне корјените промјене у Суду и Тужилаштву БиХ.
Вукота Говедарица - Фото: РТРС
Вукота ГоведарицаФото: РТРС

Говедарица је на састанку изразио незадовољство радом Суда и Тужилаштва БиХ, наводећи да су опозиционе политичке партије раније изразиле политички став и полазну основу за темељним реформама ових институција, саопштено је из СДС-а.

Он тврди да су на посљедњој сједници Народне скупштине Републике Српске странке опозиције указале на, како је оцијенио, "бахато понашање" представника извршне власти у Републици Српској, те напоменуо да министри у Влади Српске морају одговарати на питања народних посланика која су од јавног значаја.

Говедарица је рекао да је Влада Српске одговорила на дио посланичких питања, али да је несхватљиво да на одређени број питања констатује да није у прилици да понуди одговоре.

На састанку је разговарано и о ситуацији у Главној служби за ревизију, након смјене главног ревизора Републике Српске Душка Шњеготе.

Говедарица је изразио забринутост због чињенице да послије смјене главног ревизора процедурално нико не може представити народним посланицима консолидовани ревизорски извјештај о извршењу буџета.

"СДС је прије смјене Шњеготе указала владајућој већини да ће Главна служба за ревизију бити паралисана уколико дође до смјене, те да је неопходно на сутрашњој сједници Народне скупштине ставити ван снаге одлуку о његовом, као и разрјешењу његовог замјеника да би институција функционисала до избора новог ревизора", рекао је Говедарица.

Он је информисао Фергусона о садржају резолуције о стратешким циљевима Републике Српске 2018-2023. године, коју су опозиционе партије упутиле Народној скупштини Српске, у којој је дефинисан став према НАТО-у, наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА