latinica  ћирилица
16/10/2017 |  14:56 ⇒ 15:38 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Комичан позив Латиновића да Додик поднесе оставку

Члан Главног одбора СНСД-а Радован Ковачевић изјавио је да та странка сматра комичним позив СДС-овог Зорана Латиновића да предсједник Републике Српске Милорад Додик поднесе оставку, јер је Латиновић свој легитимитет доказао на прошлогодишњим локалним изборима када је од СНСД-овог Зорана Аџића у Градишци изгубио за више од 15 одсто гласова разлике.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

"Латиновић је до сада, без обзира на све, доживљаван као разуман човјек и могао је пронаћи нешто иоле смислено, ако је већ имао потребу да нас подсјети на своје постојање", изјавио је Ковачевић.

Он је рекао и да би било крајње вријеме да у СДС-у прочитају Устав Републике Српске, који као и Устав Србије дозвољава предсједнику Републике да истовремено буде и предсједник политичке странке, што тренутно и јесте случај и у Српској и у Србији.

"С обзиром да су се они у СДС-у отворено одрекли своје историје и политике из периода утемељења, не чуди да је потребно да их подсјетимо да су и два бивша предсједника Републике у ранијем периоду истовремено били и предсједници СДС-а", рекао је Ковачевић у саопштењу СНСД-а.

Ковачевић је оцијенио неозбиљном изјаву Латиновића да ће он, предсједник СДС-а Вукота Говедарица и сви чланови и симпатизери те странке изаћи на бирачка мјеста и подржати референдум /о Суду И Тужилаштву БиХ/.

"Прво, уколико заиста подржавају референдум онда не видим у чему је проблем и да за њега гласају у Народној скупштини. Друго, искуство нам каже да им не можемо вјеровати, јер су неки од њих отворено признали да нису гласали ни на прошлом референдуму, а за који су гласали у Скупштини. Они су и тада и сада, прижељкивали неуспјех референдума и Српске", рекао је Ковачевић.

Он је додао и да нема потребе за неким широким теоретисањем о акцизама, јер "су ту ствари потпуно једноставне".

"Ријеч је о томе да они као дио структура на нивоу заједничких органа БиХ не сносе апсолутно никакву одговорност за живот грађана у Српској, и управо такав положај злоупотребљавају лажно се представљајући као заштитници грађана о којима брине и за које одговорност сноси СНСД са коалицијом. Од тих акциза, а које смо сви прихватили у реформској агенди, корист би имали и путеви и ауто-путеви и на крају, сви грађани Српске и управо због тога је СДС гласао против, да не би било користи за Српску", закључио је Ковачевић.

Извор: СРНА