latinica  ћирилица
15/10/2017 |  19:38 ⇒ 16/10/2017 | 07:49 | Аутор: РТРС

Референдум о бх. правосуђу и даље свађа владајуће и опозицију (ВИДЕО)

И данас бројна реаговања у вези са недоласком представника опозиционих странака на састанак код предсједника Републике о пресуди Насеру Орићу.
Бањалука: Састанак код предсједника - Фото: СРНА
Бањалука: Састанак код предсједникаФото: СРНА

Док за представнике владајућих партија и удружења проистеклих из Одбрамбено – отаџбинског рата, за недолазак нема оправдања, из опозиције и данас поручују - организујте референдум и ми и наши симпатизери ћемо се одазвати. Предсједник Српске одговара - дођите у Парламент и гласајте за његово спровођење.

Недопустиво и недостојно је не окупити се око срамне пресуде Суда БиХ Насеру Орићу, поручио је данас предсједник Додик. Он ће се, каже, одазавати на сваки састанак који о овој теми организује опозоција, на било којем мјесту, осим у Сарајеву. Нема ништа ни против позива опозиције да референдум буде организован, али поручује им да за то морају гласати у Парламенту Српске.

- Само нека оду у Парламент и нека дигну руку за то и референдум ће бити проведен. Такав њихов приступ је шпекулативан и подразумијева неку њихову шпекулацију. Јавно рећи није довољно, треба и јавно одлучити - каже Додик.

Ако из опозиције не буду гласали за референдум, биће проведен закључак са јучерашњег састанка – потписивање петиције о раду Суда и Тужилаштва БиХ, што је, каже Додик, такође врста референдума. Из опозиције и данас порука да ће подржати референдум, али само као гласачи.

ЗОоран Латиновић, члан ГО СДС-а, каже нека власт организује референдум, те да ће он први, као и предсједник СДС Вукота Говедарица и њихови симпатизери изаћи на гласање и подржати референдум.

Да оваква подршка опозиције није искрена, сматра и Сташа Кошарац (СНСД).

- Они траже провођење референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, јер желе да међународни званичници забране свако инострано инвестирање у Републику Српску, а највише од свега би хтјели видјети нове међународне санкције за предсједника Републике Српске Милорада Додика - рекао је члан Предсједништва СНСД-а.

Ако су већ мислили да подрже референдум, требало је да дођу на јучерашњи састанак, сматра потпредсједник Парламента Српске Ненад Стевандић. Додаје да је понашање опозиције у вези с овим питањем вјероватно увод у нове покушаје блокаде Народне скупштине.

- За нас је најтеже сазнање да је потез СзП директно испољавање воље СДА и снага које се залажу за нестанак Републике Српске - наводи Стевандић.

За недолазак на састанак код предсједника Републике нема оправдања, поручено је јуче и из организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

- Не бих кометарисао изјаве појединих удружења. Чињеница је да је Суд БиХ и у случају Насера Орића показао једну велику пристрасност, али није само проблем у Суду БиХ, код судија и тужилаца, има и других ствари које шкрипе - каже Латиновић.

Подсјећамо, предсједник Додик јуче је опозицији дао рок од десет дана да јавно подржи и гласа за одлуку о референдуму. Из опозиције одговарају да не признају тај рок и да је једини рок за спровођење референдума онај од 50 дана од дана објављивања одлуке у Службеном гласнику. Судећи по чврстим ставовима и једне и друге стране, компромис тешко да ће бити постигнут.