latinica  ћирилица
15/10/2017 |  19:02 ⇒ 16/10/2017 | 07:49 | Аутор: РТРС

Рогатица- Потребна обнова путева и основе школе (ВИДЕО)

На помолу су нове инвестиције у општину Рогатица. То су најавили предсједник Српске Милорад Додик и министри који су посјетили ову општину.
Састанак Додика и минстара у Влади Српске са руководством општине Рогатица - Фото: СРНА
Састанак Додика и минстара у Влади Српске са руководством општине РогатицаФото: СРНА

Приоритети су санација основне школе и обнова путева. Влада ће помоћи општинском руководству да санира наслијеђена дуговања од 2,4 милиона марака.

О проблемима и развојним пројектима у Рогатици са руководством општине разговарали су предсједник Додик и министри Зоран Телеглтија, Петар Ђокић и Стево Мирјанић. Састанку су пристуствали и посланици ове регије на свим нивоима власти и директори јавних предузећа у Српској. Закључено је да ће институције Српске подржати развојне пројекте у Рогатици.

Начелник Рогатице Милорад Јагодић рекао је да је у општини потребно обновити и зграде пријератних привредних гиганта, попут Творнице пречистача. Он је навео да су овом приликом дефинисани актуелни проблеми и утврђени конкретни начини за њихово рјешевање .

Овдашња Творница пречистача могла би да почне да производи за потребе намјенске индустрије у Србији, рекао је ресорни министар Петар Ђокић.

- Нама је циљ да презентујемо потенцијале Републике Српске на свим мјестима и са свим инвеститорима који обећавају и гарантују реализацију нових развојних пројеката - исзакао је министар индустрије, енергетике и рударства.

Предсједник и министри разговарали су и са рогатичким привреднцима. Дрвопрерађивачи имају проблем са снабдијевањем дрвним сротиментима. Поручено је да дозвољени етат за сјечу шуме на овом простору превазилази потребе дрвопрерађивача. Закључено је да се мора поштовати одлука Владе о забрани извоза трупаца. Привредници су имали прилику да власти Српске приближе своје проблеме у пословању.

Са приредницима је, каже предсједник Додик, разговарао о животним темама. Раст БДП-а од три одсто у прошлој години указује на привредни опоравак Републике Српске.

- Ми имамо веома успјешне макроекономске показатеље и они су најбољи од када постоји Република Српска, као што је, рецимо, стопа задужења по којој је 44 одсто укупан јавни дуг, што говори о бесмислу многих који покушавају да од тога направе неку врсту негативне приче - навео је Додик.

Предсједник Републике Српске у Рогатици је положио и вијенце на Споменик палим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату.