latinica  ћирилица
15/10/2017 |  18:56 ⇒ 21:23 | Аутор: РТРС

Сиреви из манастира Клисине све траженији (ВИДЕО)

Манастир Клисина годинама је мјесто окупљања вјерника из околине Приједора. Међутим, мање је познато да братија овог манастира производи сиреве који су по квалитету препознатљиви широм регије. Због велике потражње, монаси размишљају и о проширењу производње.
Монаси у манастиру Клисина праве сир - Фото: РТРС
Монаси у манастиру Клисина праве сирФото: РТРС

Ријетко ко из околине Приједора није чуо за сир из манастира Клисине. Монаси су овај посао покренули прије четири године, случајно и без великих очекивања. Труд се исплатио и данас располажу правом малом фабриком.

Отац Трифун каже да најчешће праве сир "гауду", не држећи се превише оригиналаног рецепта, већ по савјету технолога. Додао је да понекад раде још двије врсте овог млијечног производа.

За добијање ових деликатеса неопходно је квалитетно млијеко, услови за производњу, али и строго поштовање технолошких процедура. Процес настанка сира, у зависности од врсте, траје око три мјесеца. За жељени квалитет, пажња се посвећује свакој ситници.

Отац Данило каже да је његово задужење сушење сира да би се добио жељени квалитет.

Сиреви који припремају монаси у Клисини квалитетом су привукли и најзахтјевније купце. Због неочекивано добре продаје, како признају, размишљају да прошире производњу.

За сада се сиреви могу купити само у кругу манастира, међутим, извјесно је да ће се ускоро наћи на трпезама широм Српске. Потенцијал је велики, а како ће бити искориштен показаће вријеме.