latinica  ћирилица
15/10/2017 |  17:54 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Ист.Стари Град- Зауставити одлив становништва (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а и Републике Српске Милорад Додик разговарао је са представницима градског и општинског одбора СНСД-а Источни Стари Град о пробелмима ове општине који су у последње двије године константни на овом подручију.
Предсједник Српске и министри у разговору са привредницима  Рогатице - Фото: СРНА
Предсједник Српске и министри у разговору са привредницима РогатицеФото: СРНА

За сва питања, у наредном периоду, требало би да буду пронађена рјешења ради заустављања одлива становништва и поправљања животних стандарда ове изразито неразвијене општине.

Главно питање опстанка људи који живе у овој општини за одборнике СНСД-а у скупштини општине Источни Стари Град јесте продаја земљишта, углавном, људима арапског поријекла. Народ је у страху и многи размишљају да се одселе из ове општине, тврде у локалном СНСД-у.

Предсједница ОО СНСД Источни Стари Град Дубравка Драгаш каже да су основни проблеми Источног Старог Града и саме Републике Српске уз ентитетску границу продаја земљишта, прије свега, арапским инвеститорима.

Љубиша Ћосић, предсједник ГО СНСД, каже да овакво стање може произвести дугорочне посљедице које могу бити опасне по територију и народ, јер ако се изгуби територија отићи ће и становници, а то би било ненадокнадиво за ову неразвијену локалну заједницу, јер, како каже, потези које вуче руководство не иду у корист и народа.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио да ће надлежне институције Српске, прије свега Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове и Правобранилаштво, размотрити како да се спријечи узурпација и продаја земље на подручју те општине, која се налази на граници са Федерацијом БиХ. Уз то, Република Српска предала је за потребе општине једну локацију на овом подручју, али је начелник општине Бојо Гашановић (СДС) продао то земљиште свом страначком колеги Дарку Бабаљу, делегату у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. Додик је рекао да ће тражити одговорност од оних који су учествовали у оваквој продаји.

- Сваки инвеститор је добродошао. То није спорно, нити је то у питању. Али, овдје је специфичан начин на који се врши та узурпација и продаја и то се покрива једном политиком која је против ових људи овдје - истакао је Додик.

Додик тврди да га до сада ниједном локална власт, ни као предсједника, ни у ранијим периодима као предсједника Владе, није позвала на разговор. Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић тврди да је већина земље која је до сада продата у приватном власништву и да општина није могала да уради ништа у вези с тим. Такође је у више наврата, према његовим наводима, кандидовао пројекте који нису прошли. Позива власти у Републици Српској, као и предсједника, да дођу и да се информишу у вези са с овим питањима.

Из општинског и Градског одбора СНСД-а, као и од предсједника Српске, стижу најаве пројеката у вези са водоводном и путном инфрструктуром која ће умногоме побољшати животни стандард становника ове општине.