latinica  ћирилица
15/10/2017 |  11:44 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Бијељина: Коме ће објекат затворене школе у Новом насељу? (ВИДЕО)

И поред противљења руководства Основне школе "Јован Дучић", Скупштина града Бијељина донијела је одлуку да се право коришћења над објектом затворене подручне школе у Новом насељу, са школе пренесе на град да би било уступљено једној невладиној организацији.
Судбина затворене школе - Фото: РТРС
Судбина затворене школеФото: РТРС

Истовремено, подручна школа у Патковачи већ има недостатак простора, па ће већ почетком наредне школске године бити затражена нова доградња школе.

Подручна школа у Новом насељу Бијељина затворена је прије три године због недовољног броја ученика.

Руководство ове школе тражило је од градске управе да се објекат пребаци на другу локацију гдје је потребан додатни простор.

- Ми ћемо сљедеће године имати велики проблем у Патковачи јер ћемо имати недостатак учионица. Ми смо њима предложили да се тај монтажни објекат пренесе у Патковачу и искористи пошто је новије градње, погодан је и одличан, каже Дејан Вуковић, директор Основне школе „Јован Дучић“ Бијељина.

Школа у Патковачи изграђена је прије нешто више од једне деценије, и већ је дограђивана, али је учионички простор недовољан за све већи број ученика.

Од укупно 1.200 ученика Основне школе Јован Дучић, чак 520 је у Патковачи.

Само ове године у први разред уписано је 65 дјеце.

У Савјету родитеља истичу да је сасвим нерационално уступати некоме школску имовину, а затим од ресорног министарства тражити да финансира ново проширење школе.

- Огроман број становништва је доселио и досељава још увијек. Како ми имамо информације, становништво ће се још увијек насељава и самим тим долази и до потребе за већом школом, за надоградњом постојеће школе, каже Радован Бошњачић, члан савјета родитеља.

Раденко Лукић, такође члан Савјета родитеља, истиче да је већ настао проблем са бројем ученика у школи и са нормалношћу одвијања наставе.

У градској управи кажу да је објекат затворене школе нерационално премјештати на другу локацију. Сматрају да ће уступањем зграде удружењу грађана Отахарин које се бави образовањем Рома, заштитити имовину од пропадања.

- Мислим да једним потезом рјешавамо двије ствари. Прво емо тај објекат заштити, а друго- изаћи ућемо сусрет неком удружењу и додијелити им простор који они могу адекватно користити, наглашава Томица Стојановић, начелник Одјељења за стамбено- комуналне послове Града Бијељина.

Поред затворене школе која ће бити уступљена удружењу Отахарин налази се и десетак дунума обрадиве земље такође у власништву града Бијељина и које ће такође бити дато на кориштење Удружењу.