latinica  ћирилица
15/10/2017 |  09:12 ⇒ 15:18 | Аутор: РТРС

Иран узвраћа САД: И ми можемо заборавити договор...

Министар иностраних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф изјавио је да Иран може да размотри опцију изласка из Заједничког свеобухватног акционог плана ако САД покушају да уведу санкције Техерану, чије слабљење је било предвиђено постигнутим споразумом из јула 2015. године, пише Блумберг.
Техеран, Иран (Фото: Fotolia/Borna_Mir) -
Техеран, Иран (Фото: Fotolia/Borna_Mir)

“Ако Иран у било ком тренутку осјети да акције које предузима супротна страна против укидања санкција не буду довољне за Исламску републику, држава ће имати неколико опција, од којих је једна-излазак из нуклеарног споразума“, изјавио је Зариф.

Према ријечима министра, ако санкције буду уведене у сферама посебно важним за Иран, међу којима је, како он каже, производња нафте и продаја авиона, Техеран ће “добити право да предузме мјере које се тичу његовог учествовања у нуклеарном споразуму“.

У петак је Трамп објавио нову, оштрију стратегију Вашингтона против Техерана. Она предвиђа да ће се Сједињене Државе супротставити “дестабилишућем утицају Ирана“ и намјеравају да позову међународну заједницу да се уједине како би извршили притисак на Корпус чувара исламске револуције. Осим тога, предсједник САД је одбио да потврди да ли Техеран реализује споразум о нуклеарном програму и обећао је да ће га измијенити.

Извор: Спутник