latinica  ћирилица
14/10/2017 |  18:49 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Консултације замјенили прес конференцијама- опозиционари о недоласку у Палату! (ВИДЕО)

Опозицији по свој прилици неће требати 10 дана да се изјасни о продужењу рока за одржавање референдума.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Одмах по завршетку састанка у Палати Републике, представници СДС-а, НДП-а и ПДП-а, један за другим, одржали су прес конференције.

Власт су оптужили,да пресуду Орићу користи као представу за јавност, позивајући је да одржи референдум о Суду и Тужилаштву.

Власт у Српској мора да одржи референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, тврди Драган Чавић.

- Позивам Додика, Ненада Стевандића, Недељка Чубриловића и све оне који су гласали за референдум да га одрже, да поштују закон, каже Чавић.

Чавић је овим показао да га воде осјећања огорчења и бијеса и да не разумије процесе у којима се Српска налази, одговара Ненад Стевандић.

- Што се тиче оног што је господин Чавић могао паметно да уради, могао је да дође на састанак заједно са женама жртвама рата и паћеницима из Подриња и свим оним људима окупљеним са политичким представницима Српске, како би се нашао модалитет рјешавања овог проблема, додаје потпредсједник НСРС Ненад Стевандић.

Поруке из Палате потврда су да је одлука опозиције, да не присуствује састанку, била исправна, тврди ПДП-ов Игор Црнадак.

Нису, каже, потребне никакве анкете, јер је познато да је најмање 500.000 грађана Српске незадовољно радом бх.правосуђа.

Треба спровести референдум, за шта, подсјећа, постоји скупштинска одлука, а формирана је и Комисија.

- Додик не може давати никакве рокове, ПДП његови рокови не занимају. Додик, Влада и Комисија за спровођење референдума имају одлуку Народне скупштине, имају формирану комисију, нека изволе и нека спроведу референдум који су изгласали, истиче потпредсједник ПДП-а.

Ово питање није питање за подјеле и политичка препуцавања. Око њега сви морамо да будемо јединствени. Савез за промјене не треба да полаже рачуне Милораду Додику или СНСД-у, каже потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић.

- И у Федерацији се не воле политичари али када дође неко крупно питање они заиста сви сједну за један сто и траже рјешење. То само не може у Српској. Не знам шта може да буде неком изговор да не дође на састанак и изнесе своје ставове, наглашава Вишковић.

СДС-ов Драган Мектић поручио је данас да је позив предсједника Српске Милорада Додика опозицији да подржи продужавање рока за референдум о Суду и Тужилашту БиХ скретање пажње са кључних проблема у Српској.

- Читаво Подриње знало је да Насер Орић и екипа око њега купују свједоке. Шта је МУП Републике Српске предузео да заштити људе у Сребреници, Братунцу? Ништа није урадио, каже Мектић.

 Да је Мектић обични грађанин, можда би и разумио ово питање, одговара Радован Вишковић, али истиче да се имајући у виду функцију коју обавља, морамо упитати и зашто их Мектић, уколико је имамо таква сазнања, није прослиједио МУП-у Српске.

Чланови Савеза за промјене тек послије битке понашају се као генерали, поручује Вишковић и Мектићу узвраћа питањем, уколико је имао такве информације, зашто и као појединац, али и као министар безбједности није предузео ништа да се то санкционише.