X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
11/10/2017 |  11:22 | Аутор: РТРС

Десничарски историчари против забране поздрава "За дом спремни"

Група десничарских хрватских историчара упутила је апел властима у коме се противе забрани усташког поздрава "За дом спремни!" те упозорили да ће, уколико до тога дође, "настати цензура и контрола мишљења".
Ултра десничари из Хрватске - Фото: АП
Ултра десничари из ХрватскеФото: АП

Ови историчари тврде да је ријеч о превентивном апелу због рада Комисије за суочавање са посљедицама владавине недемократских режима, те захтијевају гарантовање "слободе мишљења, говора и историјског истраживања, као и прекид са покушајима наметања и прописивања такозваних историјских истина".

Међу потписницима апела су Иво Банац, Никица Барић, Владимир Гајгер, Златко Хасанбеговић, Томислав Јоњић, Марио Јареб, Ана Ледерер, Јуре Кришто, Анђелко Мијатовић, Слободан Просперов Новак и Амир Обхођаш, преносе хрватски медији.

Клуб посланика Истарског демократског сабора /ИДС/, Приморско-горанског савеза /ПГС/ и Листе за Ријеку /РИ/ у Хрватском сабору је раније представио Приједлог закона којим се забрањује и кажњава кориштење усташког поздрава "За дом спремни!".

Овај посланички клуб послао је у саборску процедуру приједлог да се допуни Кривични закон, те пропишу затворске казне за пропагирање нацистичких, фашистичких и усташких симбола, што укључује и усташки поздрав "За дом спремни!".

Извор: СРНА