latinica  ћирилица
11/10/2017 |  07:43 ⇒ 08:00 | Аутор: РТРС

Круљ: "Преко леђа" Срба у Херцеговини преламају се политичка питања са виших нивоа

Што се тиче културно-духовног положаја нашег народа, он је задовољавајући. Што се тиче политичког положаја, и том смислу наш народ још увијек нема ни најосновнија права, а то је конститутивност. Шта је узрок томе, не бих се могао детаљније упуштати у анализу, а и не желим да се као свештеник бавим политичким питањима, рекао је парох мостарски Радивоје Круљ.
Мостарски парох Круљ (фото: fokus.ba) -
Мостарски парох Круљ (фото: fokus.ba)

Круљ истиче да је главни проблем Срба повратника незапосленост

"Једини начин рјешења је отварање радних мјеста и развој привреде. Други проблем је још увијек велики број необновљених српских кућа", нагласио је парох мостарски.

Он каже да би Срби били и формално конститутивни у ХНК-а Срба довољно је да клуб хрватских посланика дигне руку у Скупштини ХНК и то је први и основни корак.

"Што се тиче стварне конститутивност, то је комплексније питање и заиста је тешко дати прави одговор јер видимо и свједоци смо колико се хрватски лидери боре по том питању и изради новог Изборног закона који би омогућио сваком конститутивном народу да у власт бира себи представнике. Срби, нажалост овдје немају ни формалну конститутивност", додаје Круљ.

Круљ сматра да је очигледно да се одређена политичка питања са виших нивоа преламају "преко леђа" српске заједнице у Херцеговини.

Извор: Дневник.ба