X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
10/10/2017 |  14:05 ⇒ 14:55 | Аутор: РТРС

Јелени Ленголд уручена Андрићева награда

Андрићева награда за 2016. годину уручена је данас Јелени Ленголд за књигу приповједака "Рашчарани свијет" у издању Архипелага. Награду јој је на свечаности у Задужбини Иве Андрића у Београду уручио академик Миро Вуксановић.
Јелена Ленголд - Фото: илустрација
Јелена ЛенголдФото: илустрација

Читајући обрзаложење награде, члан жирија Александар Јовановић навео је да је Јелена Ленголд награђена и издвојена међу бројним прошлогодишњим приповједачким дјелима збго тога што је да она, полазећи од модела класично схваћене приче својим приповједањем учинила лијеп искорак у савременој српској прози и што је у 10 приповједака изградила интимистички свијет обојен интелектуалном скепсом и потребом за љубављу.

Јелена Ленголд је казала да се због награде поново вратила читању приповјетки Иве Андрића истакавши да је била затечена савршенством његовог стила.

- Нисам ни била свјесна да сам неке ствари несвјесно украла, узела, незнајући то. Док сам читала приповијетку "Јелена жена које нема" да имам у једној причи једну плаву нит косе која се провлачи, схватила сам да имам јунаке који иду улицама, лутају, траже неку приказу, неку сјену које нема - навела је она.

Одлуку о додјели награде Јелени Ленголд жири је донио 18. септембра. У најужем избору су биле књиге "Списак сеновитих имена и друге приче" Милана Мицића и "Љубави Силвије Плат" Александре Мокрањац.

Свечана академија поводом 125 година од рођења Иве Андрића биће одржана у петак у Српској академији наука и умјетности.

Извор: Независне новине