X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
10/10/2017 |  07:46 ⇒ 11:18 | Аутор: РТРС

Почињу Шантићеве вечери поезије

Манифестација "Шантићеве вечери поезије", која ће бити одржана од данас до 16. октобра на више локација у Мостару, ове године понудиће богат програм, а добитник Шантићеве награде коју додјељује Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ "Просвјета" је пјесник Перо Зубац.
Алекса Шантић -
Алекса Шантић

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић присуствоваће данас у Мостару почетку манифестације "Шантићеве вечери поезије".

Полагање цвијећа и помен пјеснику Алекси Шантићу заказани су за 17.00 часова на православном гробљу у Бјелушинама, наведено је у саопштењу из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Малешевић ће у Културном центру у Требињу у 19.00 часова свечано отворити "Филмски кампус", који организује Кинотека Републике Српске у сарадњи са Градом Требиње

Добитник је изабран на основу мишљења стручне комисије и једногласном одлуком Управног одбора мостарске "Просвјете", а награда се састоји од Шантићевог штапа и шешира, те новчаног износа од 5.000 КМ.

Манифестацију организују Градски одбор СПКД "Просвјета" Мостар и СПКУД "Гусле".

Предсједник мостарске "Просвјете" свештеник Радивоје Круљ рекао је раније да су "Шантићеве вечери поезије" најстарија пјесничка манифестација у региону и да се ове године организују 98. пут.

"Вечери се у континуитету одржавају од 1920. године када је у Мостару још за пјесниковог живота одржано `Шантићево вече` њему у част. Од тада се манифестација одржава скоро сваке године. Ову традицију није прекинуо ни Други свјетски, ни посљедњи грађански рат у БиХ", рекао је Круљ.

Он је подсјетио да је град Мостар 1968. године установио Шантићеву награду.

Потпредсједник мостарске "Просвјете" Сања Бјелица Шаговновић рекла је да се овогодишња манифестација први пут догађа на подручју цијелог града.

"До сада се манифестација одржавала у Владичанском двору, а ове године смо одлучили да изађемо из Бранковца у цијели Мостар и приближимо Шантића свима", истакла је она.

Шаговновићева је навела да "Шантићеве вечери поезије" почињу данас полагањем цвијећа и поменом на Шантићевом гробу на Православном гробљу Бјелушине, након чега ће у 18.00 часова услиједити свечаност отварања манифестације у Парку Алексе Шантића, а у случају лошег времена у Ћоровића кући.

"Након свечаности отварања, у 19.00 часова у Владичанском двору ћемо имати књижевно вече једног од најбољих српских књижевника Мостарца Владимира Пиштала и промоцију његове књиге `Сунце овог дана - Писмо Андрићу`", каже Шаговновићева.

На промоцији ће, осим Пиштала говорити и Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, књижевник Драган Марјановић и Јосип Муселимовић као модератор и суорганизатор промоције у име Матице хрватске Мостар", навела је она.

Сутра, друге вечери манифестације, у Мостар стиже Народно позориште Републике Српске са представом "Синови умиру први" која ће бити одиграна у Народном позоришту Мостар у 19.00 часова.

У четвртак, 12. октобра, у Музичком центру "Павароти" биће одржан солистички концерт истакнутог српског виолинисте Јована Колунџије.

У петак, 13. октобра, у Хрватском дому Херцег Стјепан Косача у 19.00 часова биће представљена књига Дејана Ристића "Кућа несагоривих речи: Народна библиотека Србије 1838–1941" и књига Татјане Брзуловић Станисављевић "Породична преписка кнеза Милоша Обреновића из Архивске збирке Јоце Вујића у Универзитетској библиотеци у Београду".

Пето вече манифестације пјесничко вече биће одржано у Владичанском двору у 19.00 часова.

У недјељу, 15. октобра, у оквиру "Шантићевих вечери", у Невесиње ће бити одржано вече под називом "Невесиње, друга Алексина кућа" на којој ће наступити познати пјесник Перо Зубац.

Манифестација ће бити затворена у понедјељак, 16. октобра, у 19.00 часова у Народном позоришту Мостар, гдје ће бити организовано вече лауреата Шантићеве награде пјесника Пере Зупца у суорганизацији са ансамблом "Мостарске кише" и уручена Шантићева награда.

Предсједник СПКД "Гусле" Радислав Тубић нагласио је да је манифестација ове године добила подршку бројних институција и спонзора, а да су генерални покривитељи владе Републике Српске и Србије.

Он је додао да је улаз на све догађаје бесплатан и позвао све заинтересоване да посјете "Шантићеве вечери поезије".

Извор: СРНА