latinica  ћирилица
26/09/2017 |  19:17 | Аутор: РТРС

Медицинари у Кантону Сарајеву иду у генерални штрајк

Генерални одбор Синдиката здравства Кантона Сарајево донио је одлуку о ступању у генерални штрајк здравствених радника 13. октобра.
КЦУ Сарајево - Фото: ТАНЈУГ
КЦУ СарајевоФото: ТАНЈУГ

Одлуку је донесена након што су пропали преговори с послодавцима. Данас је био посљедњи састанак у оквиру мировног савјета, након чега је одржана седница Главног одбора овог синдиката на којој је најављен штрајк.

Едо Селимић, предсједник кантоналног Синдиката здравства најављује да ће радници штрајковати до испуњења захтјева у взи са плаћањем сатнице и да се не дира коефицијент како би се поправио социјални статус свих запослених у здравству овог Кантона без изузетка. Тренутна сатница у КС за здравствене раднике је 2,31 КМ, а раде 37,5 сати седмично. Законом је предвиђено да се ради 40 сати седмично. На нивоу ФБиХ сатница износи 2,35 КМ. Послодавац је понудио сатницу од 2,50 КМ.

Подсјетио је како је према новом закону коефицијент за минули рад са 0,6 смањен на 0,4 истичући како послодавац тај новац оставља себи: Истиче да је регрес смањен за један посто од просјека у Федерацији.

- Ако специјалиста ради ризичну операцију и под микроскопом улази у главу пацијента за 1.500 КМ нето плате, а то знање и рад у Њемачкој може продати за 10.000 евра, ко је луд да не оде. Неопремљени смо, нестимулисани и сами се едукујемо. Боли нас како се распоређује новац, а има га - казао је Селимић.

Здравствени радници ће направити и брошуре које ће дијелити пацијентима, у којима ће их информисати у шта се троши њихов новац који се издваја за здравство.

Извор: Блиц