latinica  ћирилица
26/09/2017 |  17:16 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Н. Сад: Отворен Међународни форум "Чиста енергија - шанса за све"

У Скупштини Аутономне покрајине Војводина у Новом Саду отворен је 11. Међународни форум о чистим енергетским технологијама под називом "Чиста енергија -шанса за све".
Нови Сад - отворен међународни форум "Чиста енергија - шанса за све" - Фото: СРНА
Нови Сад - отворен међународни форум "Чиста енергија - шанса за све"Фото: СРНА

Овогодишњи Форум отворио је министар рударства и енергетике Србије Александар Антић, који је изјавио да је обавеза свих који се баве овом области, да кроз промоцију енергетске ефикасности приближе јавности обновљиву енергију.

"Обновљива енергија не представља алтернативну енергију, него једину могућу у будућности. Уједно, не поставља се питање да ли ће се та енергија догодити, него када ће се догодити", навео је Антић током отварања Форума.

Он је истакао да Србија, кроз нови закон, има план развоја и унапређења енергетике.

"Њиме се предвиђа и стварање економских, привредних и финансијских услова за производњу енергије из обновљивих извора", нагласио је Антић.

Учеснике Форума поздравио је, између осталих, предсједник Скупштине Аутономне покрајине Војводина Иштван Пастор.

Осим Пастора, окупљене су поздравили покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић и предсједавајући Форума Тихомир Симић.

У фокусу овогодишњег Форума су конкретни енергетски процеси, њихово унапређење и заједнички циљеви у области енергије до 2020. године.

Међународни форум о чистим енергетским технологијама под називом "Чиста енергија - шанса за све". биће завршен сутра.

Форум традиционално организују Институт за европске послове /ИНЕА/ и Факултет техничких наука у Новом Саду, уз покровитељство покрајинског парламента.

Извор: СРНА