latinica  ћирилица
22/09/2017 |  18:53 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Трново: Сутра почиње предизборна тишина (ВИДЕО)

Сутра у седам часова почиње предизборна тишина, уочи недјељних пријевремених избора за начелника општине Трново. Из Централне изборне комисије БиХ и Општинске изборне комисије Трново стиже потврда да је све спремно.
Трново - Фото: РТРС
ТрновоФото: РТРС

Кандидати за начелника Трнова су Драгомир Гаговић из СНСД-а и Ненад Мишовић из СДС-а. Пријевремени избори одржавају се због изненадне смрти претходног начелника Горана Вујичића.

Бирачки материјал већ је допремљен у сједиште Општинске изборне комисије. Одборима ће бити прослијеђен, након што почне изборна тишина. У недјељу, 24. септембра у седам часова чланови одбора отвориће врата за укупно 1.409 гласача. 

- Дакле, све је спремно. Одређена су четири редовна бирачка мјеста, једно за гласање непотврђеним листићима и један мобилни тим - изјавила је предсједник ОИК Трново Јелена Шиповац.

Мобилни тим биће на услузи за 29 старих, изнемоглих или непокретних. Раније су листићи достављени и бирачима који живе изван граница БиХ. Њихови гласови у сједиште ЦИК-а већ пристижу предсједница Ирена Хаџиабдић каже да није забиљежен нити један приговор или жалба. Јесте међутим, повећан број бирача у односу на локалне изборе одржане прошле године. На бирачком списку закљученом 4. септембра регистровано је 110 гласача више – 67 у Трнову и 43 изван БиХ. 

- Добили смо нека упозорења – назнаке о изборном инжењерингу. Имамо назнака да би могло бити поништења пребивалишта јер су дали нетачне податке. То провјерава МУП Републике Српске, међутим та рјешења нису правоснажна. Али пратимо промјене да бисмо били сигурни да сви бирачи о којима смо добили податке од ИДЕЕ имају право гласа - истакла је предсједница ЦИК БиХ Ирена Хаџиабдић.

Полицијска управа Источно Сарајево, протеклих седмица у три наврата поништила је укупно 100 пријава пребивалишта. Издала исто толико прекршајних налога. Њихова служба за издавање личних докумената у полицијској станици радиће и током викенда од 7 до 19 часова за све оне који у међувремену постају пунољетни. А они који су то већ одавно и које смо затекли на улицама Трнова, немају дилему – демократско право да бирају себи начелника схватају као обавезу! Да су одлуку већ донијели не крију. Баш као што не крију ни да их боли разједињеност српског корпуса. Над политичким, предност дају економским питањима. Но приритета и над њима има, у овим турбулентним временима. 

Бирачка мјеста биће отворена од 7 часова до 19,00 у недјељу. Прелиминарни резултати пријевремениз избора за начелника те локалне заједнице, требало би да буду познати најкасније 2 часа након затварања бирачких мјеста. Два дана касније – рок је за приспијеће гласова из иностранства. А након што их збори Централна изборна комисија саопштиће и коначне резултате.