latinica  ћирилица
22/09/2017 |  16:28 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Тегелтија - ван Гелдер: Подршка запошљавању у приватном сектору (ВИДЕО)

У Републици Српској би у наредне четири године у приватни сектор требало да буде запослено најмање 16 хиљада људи. Ово је циљ Пројекта подршке запошљавању, вриједног 21 милион евра, који ће бити финансиран средствима Свјетске банке.
Запошљавање - потписивање уговора - Фото: РТРС
Запошљавање - потписивање уговораФото: РТРС

Уговор о реализацији пројекта са овом институцијом у име Владе потписао је министар финансија Зоран Тегелтија.

Циљне групе које ће бити обухваћене овим пројектом су: млади, дугорочно незапослена лица и незапослене особе које имају више од 40 година. Већ идуће године биће видљиви и први резултати реализације овог пројекта.

"Већ идуће године пројектом је предвиђено да буде запослено око 4.000 људи - истакао је министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија.

Свјетска банка се досад показала као најбољи међународни партнер. У Републику Српску кроз разне пројекте уложили су око милијарду марака. 

"Ми већ годинама пружамо подршку Влади Срспке која показује огромне напоре да запосли што већи број људи - рекла је директорица Свјетске банке за земље западног Балкана Линда ван Гелдер.

Средствима ће располагати Влада Српске, која ће тај новац просљеђивати Заводу за запошљавање, а они даље предузећима која одлуче да приме незапослене раднике. 

- Остала је још једна ситница да овај пројекат прође и Дом народа у ПС БиХ. Надам се да тамао неће доћи до блокаде овог пројекта и да ћемо га моћи реализовати", додао је Тегелтија.

Да би Влада могла да искористи понуђена кредитна средства Свјетске банке, у наредне четири године мораће да запосли око 16 хиљада радника. Тако да би на Заводу за запошљавње већ догодине требало да буде четири хиљаде незапослених мање .