latinica  ћирилица
22/09/2017 |  15:53 ⇒ 17:15 | Аутор: РТРС

Решић: За расподјелу више средстава из ПДВ-а, треба једногласна одлука

Министар за управу и локалну самоуправу Републике Српске Лејла Решић изјавила је да је став Владе Српске о питању расподјеле више средства из ПДВ-а општинама да се покуша наћи рјешење које ће бити на задовољство свих локалних заједница, али да је то врло комплексан процес.
Требиње: Решић - Сједница скупштине Савеза општина и градова - Фото: СРНА
Требиње: Решић - Сједница скупштине Савеза општина и градоваФото: СРНА

"Уколико Скупштина Савеза општина и градова Републике Српске донесе једногласну одлуку о расподјели ПДВ-а, њу ће Влада примјењивати. Скупштина савеза није била у могућности да 2015. године донесе једногласну одлуку о томе", рекла је Решићева, коментаришући приједлог начелник општине Теслић да општине путем Савеза добијају више средстава из ПДВ-а.

Након сједнице Скупштине Савеза општина и градова Републике Српске у Требињу, Решићева је истакла да ће правни тим Министарства управе и локалне самоуправе током октобра радити анализу стања у свим локалним заједницама.

"Идеја је да годину дана након ступања на снагу новог Закона о локалној самоуправи видимо какво је стање на терену, ко има проблем са примјеном одређених чланова и да ли је потребно да неке од њих промијенимо или евентуално ускладимо", рекла је Решићева.

Она је истакла да је Савез општина и градова партнер Владе Републике Српске, али и најтежи саговорник, истичући да у њему никада није било мијешања политике.

Предсједник Савеза и општина Републике Српске Љубиша Ћосић рекао је да је опредјељење да се сједнице Савеза одржавају у свим општинама и градовима Српске, да би се препознали проблеми који ће бити делегирани према партнерима, од којих је први Влада Републике Српске.

Ћосић каже да Савез покушава да са својим партнерима понуди адекватна рјешења и да омогући унапређење локалних заједница.

Члан Предсједништва Скупштине Савеза општина и градова Републике Српске Лука Петровић истакао је да је у регији Требиње препознат проблем недостатка туристичких инспектора.

"Врло је важно да се иницијативом о измјенама и допунама Закона о туризму дода и могућност увођења тог инспектора, јер до сада није био регистрован у Републици Српској", рекао је Петровић, који је и градоначелник Требиња.

Он је указао и на проблем са којим се сусрећу локалне власти када је ријеч о одјављивању предузетника који не плаћају своје обавезе, напомињући да је подржана и иницијатива за измјену Закона о предузетничкој дјелатности.

"Предузећа се одјаве у Пореској управи, а многи рачуни и дугови остају локалној управи", рекао је Петровић и додао да се пажња жели усмјерити и на друге законе који могу да дају бољу функционалност локалних заједница.

Помоћник министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске Радован Гајић рекао је да је у процедури израда закона о социјалном становању, који треба да ријеши питање становања и социјалних случајева и избјеглица.

"Министарство је узело примарну улогу и закон би до Нове године требало да буде у нацрту, а Савез општина и градова је институција која је са 47 општина укључена у његову израду", рекао је Гајић.

Директор Инспектората Републике Српске Предраг Томић је истакао да је Републичка управа за инспекцијске послове изузетно заинтересована да успостави ефикасан и модеран систем инспекцијског надзора.

"Захваљујући Министарству за локалну управу и самоуправу и Савезу општина и градова, Републичка управа ради на томе да примијенимо јединствен систем поступања и републичког и општинског инспектора, а, с друге стране, да остваримо висок степен координације у планирању инспекцијских надзора", рекао је Томић, додавши да се у том случају не би могло десити да у кратком временском периоду код истог привредног субјекта долазе обје инспекције.

Он каже да Закон омогућава да свака општина има инспекције, али и да инспектор из једне општине може да ради на подручју друге општине уз сагласност оба начелника и инспектората.

"На тај начин се успоставља фукнционалнији и ефикаснији систем инспекцијског надзора за који треба и мање људи", рекао је Томић.

Током сједнице Скупштине Савеза општина и градова Републике Српске разговарано је о новом Закону о Правобранилаштву Републику Српске, о темама које су од значаја за боље функционисање локалне самоуправе, о посебном подстицају неразвијеним општинама и њиховој проблематици с акцентом на општине које имају финансијске проблеме, те другим актуелним темама и проблемима локалних заједница.

Извор: Срна