latinica  ћирилица
22/09/2017 |  15:25 ⇒ 18:44 | Аутор: РТРС

У Требињу одржана сједница Предсједништва Савеза општина и градова Српске (ВИДЕО)

У Требињу је одржана сједница Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске. Са представницима локалних управа разговарала је и министарка локалне управе и самоуправе Републике Српске, Лејла Решић.
Савез општина и градова - Фото: РТРС
Савез општина и градоваФото: РТРС

Требињско засједање обиљежили су разговори о измјенама закона о Правобранилаштву и Инспекторату, али и проблемима малих и неразвијених општина у Српској. Посебан акценат био је на функционисању локалних заједница, које се суочавају са финансијским проблемима. Проблем који ће Требиње морати да ријеши до јуна 2019. године је вишак запослених у локалној администрацији. О томе је министарка Решић разговарала са градоначелником Луком Петровићем.

Захтјев да Влада Републике Српске повећа издвајања за локалне заједнице кроз повећање коефицијента за расподјелу ПДВ-а помињао се и на требињском засједању. У Савезу тврде да ће ускоро донијети ново рјешење, а у Влади Српске да ће прихавтити само једногласну одлуку Савеза о том питању. 

- Ми имамо радну групу која треба да дадне приједлог. Било је једно рјешење од 2009. до 2016.. а до краја године очекујемо ново - каже предсједник Предсједништва Савеза општина и градова Српске Љубиша Ћосић.

- Није досад било јединствене одлуке јер није лако усагласити све интересе свих локалних зајкедница - нагласила је министарка локалне управе и самоуправе Републике Српске Лејла Решић.

Минстарка Решић најавила је да ће се у свим локалним заједницама у Српској сагледати резултати рада у претходној години и примјена новог Закона о локалној самоправи. Најављене су измјене у Правобранилаштву РС, па којима ће и локалне заједница добити правобраниоца. С друге стране, у Инспекторату се уводе рационализација и ефикасније методе рада. 

- Дуални систем уводимо, бољу координацију рада и да може један инспектор радити у двије општине, јер регије су нам све малобројније са мање људи, тако ћемо смањити трошкове и бити ефикаснији - изјавио је директор Инспектората Републике Српске Предраг Томић. 

Република Српска би требало први пут да добије и туристичког инспектора, што је посебно значајно за Требиње и херцеговачку регију. У овој локалној заједници до јуна 2019. године мораће ријешити питање вишка радника у градској администарцији. 

- Одвојити Цивилну заштиту и оне дијелове управе који нису менаџерски, али анравно у том случају остаје неријешено питање плата јер је велики удио у буџету око 50'% на плате - каже градоначелник Требиња Лука Петровић.

- Није циљ отпустити људе него кроз реорганизацију самозапошљавање, отпремнинама рјешавати вишак - додала је министарка локалне управе и самоуправе Републике Српске Лејла Решић.

Анализирана је организација и функционисање система заштите и спасавања, као и рјешавање питања смјештајних капацитета за расељена и избјегла лица, која су под управом ресорног министарства.