latinica  ћирилица
22/09/2017 |  13:35 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Лукач: Полиција ће допринијети безбједности свих грађана Српске

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да вјерује да ће полицајци који су завршили основну полицијску обуку на Полицијској академији у Бањалуци допринијети безбједности свих грађана и Српске.
Драган Лукач - Фото: СРНА
Драган ЛукачФото: СРНА

Обраћајући се данас у Бањалуци на промоцији 18. класе 131 кадета који је завршио основну полицијску обуку, Лукач је рекао да вјерује да су полицајци стекли довољно знања да буду заштитници свих грађана, Српске, реда и поретка и Устава Републике Српске и БиХ.

Он је истакао да се на овај начин подмлађује полиција Републике Српске, те навео да ће 122 нова полицајца бити распоређена широм Српске и преузети полицијске послове у пуном капацитету.

Лукач је честитао завршетак школовања свим кадетима 18. класе Полицијске академије, који су затим положили заклетву.

"Наредног мјесеца промовисаћемо нову 19. класу, гдје ћемо школовати 220 полицајаца, чије ће школовање трајати 13,5 мјесеци, као и претходне класе", најавио је Лукач.

Начелник Управе за полицијско образовање МУП-а Републике Српске Миле Шикман рекао је новинарима да је обуку успјешно завршио 131 кадет, од којих 123 кадета за потребе Министарства унутрашњих послова Српске и осам кадета за потребе Полиције Брчко дистрикта.

Шикман је истакао да се данас обиљежава и 25 година од почетка полицијског образовања, обуке и усавршавања у МУП-у Републике Српске.

Он је рекао да је у овом периоду у Управи за полицијску обуку издато више од 35.000 различитих увјерења по основу 117 различитих курсева и семинара, поред основне полицијске обуке.

"То је најбоља гаранција да Република Српске има обучену и оспособљену полицију и да је спремна да у сваком моменту одговори свим задацима који траже такав оспособљен кадар", нагласио је Шикман.

Најбољи кадет Сања Томић из Бијељине рекла је новинарима да цјелокупно школовање није било лако, али да се може рећи да је лако ако се то ради са љубављу и жељом.

"Добила сам посао у Полицијској управи Бијељина и вјерујем да ћу тамо остварити максималан успјех, показати знање и бити добар и одговоран полицајац који ће служити грађанима и Републици Српској", истакла је Томићева.

Други најбољи кадет Бранко Петровић из Угљевика рекао је новинарима да је за њега велика част бити међу најбољим кадетима.

Промоцији су, осим министра Лукача, присуствовали и директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум, министар правде Републике Српске Антон Касиповић, декан Факултета за безбједност бањалучког Универзитета Предраг Ћеранић, као и бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Драгомир Јовичић.

Извор: Срна