latinica  ћирилица
22/09/2017 |  13:00 | Аутор: РТРС

Истраге против судија, Тужилаштво тражи казну затвора

Поднесен је оптужни приједлог против Гојка Лазарева, предсједника Вишег суда у Шапцу, Драгана Цветиновића, предсједника Основног суда у Лозници, Оливере Лазаревић, судије Основног суда у Лозници и Драгана Радивојевића из Лознице и Душана Дозета из Панчева.
Судија - Фото: илустрација
СудијаФото: илустрација

Окривљене судије се сумњиче за злоупотребу службеног положаја. Тужилаштво тражи да се осуде на безусловне казне затвора.

Тужилаштво за организовани криминал поднело је оптужни предлог Посебном одељењу Вишег суда у Београду.

Тужилаштво за организовани криминал саопштава да су Гојко Лазарев, Драган Цветиновић и Оливера Лазаревић осумњичени за кривично дјело злоупотреба службеног положаја.

Окривљеном Драгану Радивојевићу се на терет ставља кривично дело злоупотреба службеног положаја у подстрекавању, као и Душану Дозету.

"Окривљени Гојко Лазарев се терети да је као предсједник Вишег суда у Шапцу злоупотребио службени положај на тај начин што је омогућио усвајање ванредног правног лијека, захтјева за понављање кривичног поступка иако за то није било основа и на тај начин омогућио да Душан Дозет избегне ступање на извршавање казне затвора у трајању од седам мјесеци на коју је осуђен правноснажном пресудом Вишег суда Шапцу 2014. године", наведено је у саопштењу.

Истиче се да су на извршење наведеног кривичног дјела окривљеног Лазарева подстрекавали Драган Цветиновић, предсједник Основног суда у Лозници и окривљени Драган Радивојевић и Душан Дозет, а у извршењу истог му је помогла окривљена Оливера Лазаревић, судија Основног суда у Лозници.

"Такође, окривљени Лазарев и Цветиновић се терете да су као предсједници судова који су одлучивали о захтјевима за одлагање казне затвора осуђеним лицима, исте неосновано усвајали и тиме омогућили да осуђена лица одлажу по неколико година ступање на извршавање затворске казне како би иста застарјела", навело је Тужилаштво у саопштењу.

Тужилаштво за организовани криминал је предложило да се након одржаног главног претреса и извођења предложених доказа сви окривљени осуде на безусловне казне затвора.

Извор: РТС