latinica  ћирилица
22/09/2017 |  11:49 ⇒ 11:54 | Аутор: РТРС

Црнадак са министрима иностраних послова региона

Шефови дипломатије БиХ Игор Црнадак, Хрватске Марија Пејчиновић Бурић и Турске Мевлут Чавушоглу истакли су на трилатералном састанку у Њујорку значај регионалне сарадње, као и подршку БиХ на путу европских интеграција.
Сарајево - Црнадак, Пејчиновић Бурић - Чавушоглу - Фото: СРНА
Сарајево - Црнадак, Пејчиновић Бурић - ЧавушоглуФото: СРНА

На састанку је потврђен значај јачања економске сарадње БиХ, Турске и Хрватске, те констатовано да је овакав формат сусрета веома користан, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

У разговору са министрима иностраних послова Србије Ивицом Дачићем и Чавушоглуом, Црнадак је нагласио да су билатерални односи између ових земаља добри и да је сарадња интензивна, што доказује и размјена званичних посјета.

Он је као примјер навео недавну посјету предсједника Србије Александра Вучића БиХ.

Министри су истакли значај регионалне сарадња, развоја економских односа, као и сарадње у важним питањима која се тичу све три земље.

На састанку је констатовано да је Трилатерални трговински комитет Србије, Турске и БиХ остварио значајне ефекте, а да је један од резултата трилатералне сарадње било и отварање заједничког трговинско-туристичког представништва БиХ и Србије и Истанбулу.

На трилатералним састанцима договорено је да се задржи пракса редовних састанака у Њујорку, али и да се састанци у овом формату једном годишње одржавају у региону.

Планирано је да наредни трилатерални сусрет министара иностраних послова БиХ, Србије и Турске буде одржан у Србији до краја године, а министара иностраних послова БиХ, Хрватске и Турске у фебруару сљедеће године у Мостару.

Црнадак је јуче учествовао на састанку министара иностраних послова земаља чланица Централноевропске иницијативе /ЦЕИ/ чији је домаћин био министар иностраних послова Бјелорусије Владимир Макеи.

Он је похвалио досадашње предсједавање Бјелорусије, као и одличну организацију министарске конференције, широког спектра активности и догађаја, како културних манифестација и научно-техничке сарадње, тако и сарадње у области бољег инфраструктурног повезивања и економије.

Истог дана Црнадак се састао са министром иностраних послова Румуније Теодором Мелескануом. Током сусрета потврђена је снажна подршка Румуније процесу европских интеграција БиХ и договорен наставак сарадње на бројним мултилатералним форумима. Договорено је и да министар иностраних послова Румуније ускоро посјети БиХ.

Црнадак ће данас учествовати на састанку министара иностраних послова Америчко-јадранске повеље /А5/.

Извор: СРНА