latinica  ћирилица
22/09/2017 |  11:43 ⇒ 11:44 | Аутор: РТРС

Османовић: Реализовано доста пројеката из области културе

На Трећем министарском форуму о културној сарадњи Кине и земаља Централне и Источне Европе, који је одржан у кинеском граду Хангзоу, министар цивилних послова БиХ Адил Османовић истакао је да је од првог форума до данас реализовано доста успјешних пројеката и догађаја у области културе.
Трећи министарски форум о културној сарадњи између Кине и земаља Централне и Источне Европе - Фото: СРНА
Трећи министарски форум о културној сарадњи између Кине и земаља Централне и Источне ЕвропеФото: СРНА

"Обраћајући се учесницима форума, Османовић је рекао да су остварене успјешне посјете културних делегација из БиХ Кини и обратно, као и другим земљама нашег региона, чији су резултат договори о конкретним пројектима и размјене културних програма", саопштено је из Министарства цивилних послова БиХ.

Османовић је нагласио да досадашњи резултати представљају одличну основу за даљу сарадњу и још снажније повезивање земаља у оквиру ове министарске платформе и у оквиру иницијативе "Појас и пут".

Он је посебно истакао да је Међународни фестивал Сарајевска зима 2017. године реализован под слоганом "Свилени пут", уз учешће умјетника из Кине и великог број других земаља.

Током трајања Трећег министарског форума потписана је Декларација о културној сарадњи /2018-2019/ Кине и земаља Централне и Источне Европе и двогодишњи Програм сарадње Кине и земаља ЦЕЕЦ за период 2018-2019. година.

Министри су потписали и Меморандум о разумијевању о успостављању Кина-ЦЕЕЦ координационог центра за културну сарадњу са сједиштем у Македонији.

Током трајања форума Османовић је имао и билатералне сусрете са министрима културе Румуније, Естоније и Бугарске.

Извор: СРНА