latinica  ћирилица
22/09/2017 |  11:26 ⇒ 11:36 | Аутор: РТРС

Обиљежавање 20 година Централне банке БиХ

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић честитао је данас Централној банци БиХ јубилеј - 20 година рада са жељом да и у наредних 20 година одржи стабилност конвертибилне марке, као валуте БиХ.
Обиљежавање 20 година Централне банке БиХ - Фото: СРНА
Обиљежавање 20 година Централне банке БиХФото: СРНА

Током обраћања учесницима Међународне конференције под називом "Двадест година стабилности", организоване поводом 20 година рада Централне банке БиХ Иванић је подржао каренси борд, истичући да он спречава извршну власт на свим нивоима у БиХ да утиче на независан рад Централне банке БиХ. Он сматра да је кључ стабилности економије у БиХ извозна оријентација привреде.

У свом поздравном говору, гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић је нагласио да ова банка и њени партнери интензивно раде на просперитетном развоју БиХ и њених институција. Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић рекао је да ова посебна, јубиларна конференција доказује да је Централна банка БиХ једна од најважнијих институција БиХ и стуб њене монетарне стабилности, што се уважава и на међународној финансијској сцени.

Члан Извршног одбора Европске централне банке Беноа Куре навео је да Централна банка БиХ данас представља успјешну институцију у БиХ захваљујући својој мисији на успостављању монтарне стабилности БиХ и успостављања валутног аранжмана, такозваног каренси борда. Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк наласио је да су аранжман каренси борда и макроекономска стабилност били су велики посао за БиХ. Он сматра да политику треба што више удаљити од макроекономских политика.

Извор: Независне новине