latinica  ћирилица
22/09/2017 |  11:22 ⇒ 11:24 | Аутор: РТРС

ОБА обрађивала Анту Рамљака, Мартину Далић, директора Конзума...

Чињеница је да је у посљедње вријеме јако велики притисак на Хрвате у БиХ-коментарисао је замјеник министра безбиједности БиХ Мијо Крешић
Шпијунирање - Фото: РТРС
ШпијунирањеФото: РТРС

 

У складу са Законом о заштити тајних података БиХ и Закона о Обавјештајно-безбиједносној агенцији БиХ, Суд би повриједио наведене законе уколико би одговарао на питања која су постављена.

Тако су из Суда БиХ одговорили на питање портала "Поскок.инфо" о томе је ли Обавјештајно-безбиједносна агенција ове земље прислушкивала и пратила политичке званичнике и привреднике из Хрватске и БиХ да би спријечила "економско подривање земље", што је утврдио министар безбиједности Драган Мектић, пише Вечерњи.ба

Недјељник Национал објавио је да агенти ОБА-е, којом управља Осман Мехмадагић Осмица, близак сарадник владајуће бошњачке породице Изетбеговић, прислушкују привреднике, али и државни врх Хрватске везано за Агрокор и Конзум, Алуминиј из Мостара и његову приватизацију те Електропривреду Херцег Босне.

Сазнаје се да су управо на мети били и директори Конзума БиХ, Велпроа, Алуминија, а онда преко њих представник Владе Анте Рамљак, али и потпредсједница Владе те министрица привреде Мартина Далић, а онда по логици ствари и сам премијер Андреј Пленковић.

Није приватна агенција

Прислушкивање привредника био је очито параван да би се посматрали потези политичара. Замјеник министра безбиједности БиХ Мијо Крешић утврдио је да није знао за тајне операције ОБА-е.

–Чињеница јесте да је у посљедње вријеме јако велики притисак на Хрвате у БиХ, посебно на оне који обављају дужности на различитим нивоима. ОБА се не смије мијешати у такве активности јер ћемо сви платити цијену тих злоупотреба. ОБА није приватна институција, него институција БиХ коју финансирају порески обвезници-рекао је Крешић.

Најспорније су тврдње које је изнио Вечерњаков саговорник, бивши обавјештајни радник, да унутар структура још увијек постоје параструктуре некадашње бошњачке тајне службе АИД-а, као и српске службе под надзором владајућих странака.

Све донедавно бошњачка политика у БиХ под својим надзором имала је све алате репресивног апарата, од тога да би изабрану мету прислушкивала ОСА, "хапсила" страначка полиција, оптужницу подизали подобни тужиоци и пресуђивали суци по мјери.

Покушаји компромитовања

У садашњој су структури ОБА и Федерална управа полиције, страначки апарат СДА. Смјеном главног државног тужиоца Горана Салиховића и предсједнице Суда Медџиде Кресо дословно је прекинута та нит од компромитовања функционера преко намјештања доказа до осуде.

У посљедње двије године у више наврата покушавало се на различите начине компромитовати хрватске функционере, а понајприје је мета био хрватски лидер у БиХ Драган Човић-од покушаја да се повеже с убиством замјеника министра унутрашњих послова Јозе Леутара, затим с корупцијском афером смијењеног директора Управе за индиректно опорезивање Кемала Чаушевића до тврдњи да су његови сарадници повезани с отмицама или тврдње да су Хрвати у БиХ заговорници руске стране, а против чланства у НАТО-у и ЕУ...

Посљедња афера изашла је на видјело када је БиХ на врхунцу криза у односима бошњачких и хрватских странака, као и званичника СДА Бакира Изетбеговића и ХДЗ-а БиХ Драгана Човића о измјенама судбоносно важних одредби Изборног закона БиХ које би требале довести до једнакоправности бх. Хрвата, те препуцавања предсједнице Колинде Грабар-Китаровић и бошњачког вођства о опасностима од радикалних исламиста и њиховог броја у земљи.

Бошњачка страна одбацила је приједлоге о измјенама Изборног закона како би наставили политичко насиље над малобројнијим Хрватима по рецепту Срба у бившој Југославији. И то управо у вријеме када администрација САД-а показује амбиције да мијења Дејтонски споразум да би се и ријешило хрватско питање. Како би политичко Сарајево то спријечило, кроз обавјештајно подземље бх. Хрвате приказују као руску експозитуру.

Извор: Поскок.инфо